مقالهموفقیت در روابطوبلاگ

سرزنش و ملامت در خانواده‌ها زندگی را تلخ و سرد می‌کند

اشتراک گذاری این مطالب در:

سرزنش و ملامت در روابط آدم‌ها می‌تواند موجبات وضعیت تلخی را فراهم کند. مگر می‌شود، افرادی در کنار هم زندگی شادی را بسازند که مدام هم را نکوهش می‌کنند و به شیوه‌های مختلف از هم ایراد می‌گیرند؟ قطعا پاسخ منفی است. چنین روابطی دارای مشکلات ریشه‌ای فراوان هستند.
برای اینکه افراد بتوانند ساده ‌و زیبا در کنار هم زندگی کنند، نیاز به درک متقابل یکدیگر و ایجاد شرایطی است که طی آن، افراد بتوانند به‌راحتی رفتار کنند، رشد یابند و به هم برای داشتن زندگی بهتر کمک نمایند. اما اگر بنا باشد که مدام پای سرزنش‌ های خانواده به میان بیاید و هیچ سایه‌ای از حمایت و همراهی میان افراد جاری نباشد، زندگی برای افراد خانه چیزی شبیه جهنم خواهد شد.
اما چرا چنین چیزی رخ می‌دهد و سرزنش های خانواده ناشی از چیست؟ با سایت موفقیت خودساخته همراه باشید تا از سرزنش و ملامت بیشتر بگوییم.

بسیاری از مواقع، افراد از اینکه مورد سرزنش قرار دارند، شاکی و ناراحت هستند. مانند هر مشکل دیگری برای اینکه توانایی حل وضعیت به وجود بیاید، نیاز به تعریف دقیق مساله است. در اینجا فرد باید از خود بپرسد که دلیل نکوهش‌شدن او چیست و چرا سرزنش‌های مختلف به سوی او روان می‌شود؟

دلایل سرزنش و ملامت چیست؟

انسان‌ها به دلایل مختلفی سرزنش می‌شوند. یکی از عمده‌ترین علت‌هایی که باعث می‌شود افراد سرزنش شوند، این است که مسئولیت‌های خود را به درستی انجام نمی‌دهند. فرقی نمی‌کند که نقشتان چیست؛ پدر؟ مادر؟ فرزند؟ خواهر یا برادر؟ فرقی ندارد، یکی از عوامل مهمی که افراد مورد سرزنش قرار می‌گیرند، همین است. یعنی وظایفی که به عهده‌شان قرار دارد، به‌خوبی انجام نمی‌دهند.
بسیاری از مواقع، افراد از اینکه مورد سرزنش قرار دارند، شاکی و ناراحت هستند. مانند هر مشکل دیگری برای اینکه توانایی حل وضعیت به وجود بیاید، نیاز به تعریف دقیق مساله است. در اینجا فرد باید از خود بپرسد که دلیل نکوهش‌شدن او چیست و چرا سرزنش‌های مختلف به سوی او روان می‌شود؟
اگر با خودتان روراست باشید، متوجه خواهید شد که علت چیست. یکی از دلایلی که در این تفکرکردن به آن می‌رسید، همان درست‌انجام‌ندادن مسئولیت‌هایتان خواهد بود. اگر در هر نقشی که قرار دارید، مسئولیت‌های خود را به درستی انجام بدهید، دیگر راه را برای سرزنش و ملامت دیگران می‌بندید.

بیشتر بخوانید: 6 تاثیر اعتماد به نفس در موفقیت شغلی و پیشرفت تحصیلی

سرزنش و ملامت / سرزنش و نکوهش / سرزنش

راه دورشدن از این دست از ملامت‌ها

پس در ریشه‌یابی مشکل‌تان متوجه شدید که مسئولیت‌پذیری‌تان مشکلاتی دارد که موجب می‌شود سرزنش و نکوهش به سمت‌تان روانه شود. برای دوری از حس بد و تلخ شماتت‌شدن، کارهایتان را به موقع و درست انجام بدهید. اگر مادر یا پدر هستید، برای وظایف خود برنامه‌ریزی و چشم‌انداز داشته باشید.
اگر فرزند هستید هم ببینید که باید چه کارهایی را درست انجام بدهید و با دقیق‌شدن در وظایف‌تان نگذارید که سرزنش و ملامت به سمت شما روانه شود. یادتان باشد که سرزنش و ملامت‌شنیدن در بلندمدت از شما شخصیتی ضعیف می‌سازد که عزت‌نفسش پایین آمده است. اجازه ندهید تنبلی یا هر دلیل منفی دیگری مانع از رشدتان شود و روی اعتماد به نفس و عزت‌نفس‌تان اثر بد بگذارد.

بیشتر بخوانید: 1+1=3: سه نوع رابطه ای که در زندگی تان وجود دارد

دلایل سرزنش های بی‌اساس چیست؟

در قسمت قبلی به این موضوع اشاره شد که سرزنش‌ها می‌توانند ریشه در اشکالاتی داشته باشند که در کارهای‌تان وجود دارد. اما در بعضی موارد هم برخی از اعضای خانواده عادت دارند که سرزنش و ملامت‌کردن را در کلام خود داشته باشند. مثلا والدین بی‌جهت و بیهوده فرزندشان را سرزنش می‌کنند یا همسران چنین رفتاری با هم دارند.
زمانی که سرزنش‌کردن دیگران غیرمنطقی باشد، نیاز به صحبت‌کردن به وجود می‌آید. اینجاست که اعضای خانواده برای بهبودبخشیدن به روابط‌شان باید با هم صحبت کنند و ببینند که دقیقا چه رفتاری را با هم انجام می‌دهند. اگر شما کسی هستید که قربانی شماتت‌های بیهوده می‌شوید، حتما باید وقت و زمانی را صرف صحبت‌کردن با اعضای خانواده کنید.
صحبت‌کردن می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل نماید. با فردی که شماتت‌تان می‌کند، مکالمه داشته باشید و سعی کنید که به نتیجه‌گیری مناسبی در این زمینه برسید.

علاوه بر اینکه نکوهش و سرزنش دیگران در بعضی مواقع به سوی شما روان می‌شود، سرزنش‌کردن خود هم مقوله‌ای است که باید در نظر بگیرید. این نوع از سرزنش از هر نوع شماتت دیگری مخرب‌تر خواهد بود

بیشتر بخوانید: مسائل و مشکلات خانوادگی را چگونه حل کنیم؟

سرزنش خود چگونه است؟

علاوه بر اینکه نکوهش و سرزنش دیگران در بعضی مواقع به سوی شما روان می‌شود، سرزنش‌کردن خود هم مقوله‌ای است که باید در نظر بگیرید. این نوع از سرزنش از هر نوع شماتت دیگری مخرب‌تر خواهد بود. چون زمانی که شما به یک نتیجه‌گیری منفی درباره خودتان می‌رسید، اثراتی که بر روان‌تان می‌گذارد، قطعی و منفی‌تر از نتایج بدی است که نکوهش‌های دیگران روی‌تان می‌گذارند.
سرزنش خود می‌تواند موجب کاهش عزت نفس شود. پس این کار را کنار بگذارید و سعی کنید دلیلش را شناسایی نمایید. چرا از خودتان راضی نیستید؟ چه عاملی باعث شده که خود را شماتت کنید؟ همیشه حواستان به این موضوع باشد که ریشه‌یابی مشکل بسیار مهم است. مثلا گاهی‌اوقات، کمال‌گرایی بسیار زیاد باعث می‌شود تا مدام خودتان را سرزنش کنید.
گاهی‌اوقات هم تنبلی است که گریبان‌تان را می‌گیرد و دستاوردهای اندکی را در زندگی‌تان رقم می‌زند و همه اینها می‌تواند باعث شود تا خود را سرزنش کنید. دلایل سرزنش‌کردن را شناسایی نمایید و تا تمام عزت نفس و اعتماد به نفس خود را از دست نداده‌اید، فکری برای خود کنید.

بیشتر بخوانید: زندگی تلخ و تکراری را با دستان خالی هم می شود رنگی و زیبا کرد؟

 سرزنش خود / سرزنش های خانواده

در آخر

سرزنش‌شدن حس و حال بسیار بدی است. پس همان‌طورکه این موضوع را برای خود نمی‌پسندید، سعی‌ کنید که هیچ‌گاه دیگران را سرزنش نکنید. سرزنش‌کردن عملی منفی است. اگر واقعا کسی کار اشتباهی انجام داده و نیت خیری برای اصلاحش دارید، نقد و نظرات‌تان را دوستانه و عاقلانه با او در میان بگذارید.

برچسب‌ها: , , ,
مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست