مقالهموفقیت در روابطوبلاگ

مسائل و مشکلات خانوادگی را چگونه حل کنیم؟

اشتراک گذاری این مطالب در:

بچه که بودیم برایمان داستان سیندرلا را تعریف می کردند، داستانی که با خوشبختی و شادی ابدی سیندرلا و شاهزاده به پایان می رسید. خیلی از ما این داستان را برای بچه های خودمان تعریف کردیم. ما نه تنها خودمان قربانی این تصور شدیم که یک زندگی خوب و موفق یعنی همیشه شاد و بدون مشکل بودن، بلکه این تصور را به فرزند خودمان هم انتقال دادیم. ما با تصور خوشبختی ابدی بزرگ شدیم و همین تصور را در بچه های خودمان نیز ایجاد می کنیم و در نتیجه مهارت حل مسأله در خانواده را به آن ها نمی آموزیم. اما همه ی ما می دانیم که زندگی مشترک و تشکیل خانواده به تلاش بسیار زیادی برای موفق شدن نیاز دارد. برای داشتن یک زندگی موفق به مهارت حل مسأله نیاز داریم تا بتوانیم مشکلات کوچک و بزرگ آن را به گونه ای حل کنیم که زمینه ساز مشکلات بزرگ تر بعدی نشوند. در نتیجه مهارت حل مسأله در خانواده یکی از ضروری ترین مهارت هایی است که هر فردی به عنوان عضوی از خانواده باید بیاموزد. در ادامه با خودساخته همراه باشید.

بیشتر بخوانید: چگونه به یک فرد موفق تبدیل شویم ؟

مهارت حل مسأله

مهارت حل مسأله به طور خلاصه، فرآیند تشخصیص مشکل یا چالش، شناخت راه حل های ممکن و در نهایت انتخاب راه حلی مناسب است. همین سه مرحله ی ساده نیازمند تمرین بسیار زیادی برای یادگیری هستند. شما باید بتوانید تشخیص درستی نسبت به مشکلات و مسائل تان داشته، با دیدی باز راه حل های ممکن و کارآمد را در نظر گرفته و در نهایت به کار ببندید. در نتیجه تمرین مداوم این مهارت به شما کمک می کند تا هر بار در این کار بهتر عمل کنید. اما چرا مهارت حل مسأله در خانواده به طور خاص اهمیت زیادی دارد؟

خانواده یکی از اصلی ترین، حساس ترین و مهم ترین بنیان های زندگی هر فردی است. کوچکترین مشکل و آسیبی در آن باعث ایجاد مشکلات و آسیب های بزرگ تر نه تنها در حوزه ی خانواده، بلکه در سایر حوزه های زندگی افراد می شود.

حتما برایتان پیش آمده است که در خانواده با مشکلی مواجه شوید و این مشکل تأثیر مستقیمی روی کارتان، روابط دوستانه و حتی انگیزه ی فردی تان بگذارد. فرقی نمی کند نقش شما در خانواده چیست. مادر، پدر، همسر یا فرزند، شما نقش بسیار مهمی در حل مسائل خانواده و جلوگیری از رشد مشکلات و تبدیل شدن آن ها به مسائلی بزرگ و لاینحل دارید. در نتیجه، فارغ از اینکه چه نقشی در خانواده دارید باید به مهارت حل مسأله در خانواده مجهز باشید تا بتوانید زندگی در خانواده ای همراه، حامی و شاد را تجربه کنید.

مهارت حل مسأله در خانواده

به کارگیری مهارت حل مسأله در خانواده شامل 6 مرحله است. در ابتدا نکته ی بسیار مهمی وجود دارد که هر فردی در خانواده باید از آن آگاه باشد. فرض کنید شما خسته و کوفته از سر کار به منزل می رسید. به محض اینکه از در وارد می شوید هر کدام از اعضای خانواده شروع می کنند به مطرح کردن مشکلاتشان. همسرتان در مورد شام می پرسد، فرزندانتان در انجام تکالیفشان مشکل دارند و نیاز به کمک شما دارند، یکی از بچه ها شروع می کند به گریه کردن و یا همسرتان شروع می کند به حرف زدن درباره ی مشکلاتی که در طول روز داشته است. در حالی که تنها چیزی که در آن لحظه نیاز دارید استراحت کردن و در کردن خستگی تان است.

بنابراین، باید به عنوان اعضای یک خانواده با هم قراری بگذارید: هر زمان که شما یا هر فرد دیگری از خانواده به خانه آمد، همه ی افراد حداقل 15 دقیقه به او زمان استراحت بدهند و در رابطه با مشکلاتشان صحبتی نکنند. همین کار ساده کمک می کند تا بتوانید با ذهنی بازتر و اعصابی آرام تر مشکلات را بررسی کرده و آن ها را حل کنید. این اولین قدم برای حل مسائل در خانواده است. 5 قدم دیگر مهارت حل مسأله در خانواده شامل موارد زیر می شود:

بیشتر بخوانید: رابطه عزت نفس و پیشرفت تحصیلی تا چه میزان است؟

هدف گذاری کنید

دومین قدم مهم مهارت حل مسأله در خانواده هدف گذاری است. همه ی ما نه تنها به عنوان یک فرد، بلکه به عنوان یک خانواده نیز باید اهدافی برای خودمان داشته باشیم. جدا از تمام خواسته ها و اهداف فردی، می توانیم در غالب خانواده اهدافی مشترک داشته و همه برای آن تلاش کنیم. بهتر است اهدافی که در نظر می گیرید شامل ویژگی های زیر باشند:

  • مثبت
  • آینده نگر
  • ساده
  • قابل اندازه گیری
  • قابل دستیابی
  • واقعی
  • دارای زمانبندی

هر هدف مشترکی که در نظر می گیرید باید شامل این ویژگی ها باشد. داشتن هدفی مشترک باعث می شود تا به عنوان یک خانواده انسجام بیشتری داشته و راحت تر بتوانید مشکلات و مسائل پیش آمده را بررسی و حل کنید. پیشنهاد می کنیم در همین راستا مقاله، ۱۲ قدم پیشنهادی برایان تریسی برای دست یابی به اهداف را مطالعه کنید.

جلسات طوفان مغزی راه بیاندازید

طوفان فکری با Brainstorm، روشی است که طی آن افراد حاضر در جلسه تمام ایده ها و نظریات خودشان را بدون در نظر گرفتن اینکه تا چه اندازه واقعی و کاربردی هستند ارائه می دهند تا در نهایت به راه حلی خلاقانه و ممکن دست پیدا کنند. هر زمان که مشکلی در خانواده ایجاد شد همه ی اعضای خانواده را دور هم جمع کنید و یک جلسه ی طوفان مغزی برای پیدا کردن راه حل راه بیاندازید. یادتان باشد در این جلسات هیچ ایده ای بد محسوب نمی شود و آزاد هستید هر ایده ی خلاقانه ای که به ذهنتان می رسد را بیان کنید.

بیشتر بخوانید: 3 اصل مهم مانی خوشبین | میلیارد ایرانی، برای رسیدن به موفقیت

راه حل ها را در نظر بگیرید

از بین تمام ایده هایی که در جلسات طوفان مغزی به آن ها دست پیدا کردید چند ایده ی برتر را انتخاب کنید و به عنوان نتیجه ی نهایی این جلسات بررسی کنید. این ایده های نهایی را بررسی کرده و مزایا و معایبشان را یادداشت کنید. با این کار راحت تر می توانید به راه حل برتری که بیشترین مزایا را دارد برسید. کمک گرفتن از اعضای خانواده و با هم بودن در حل مشکلات باعث می شود که تک تک افراد فشار کمتری را روی خود حس کرده و در نهایت نیز به نتایج کاربردی تر و بهتری برای حل مشکلات تان دست پیدا کنید.

راه حل ها را ترکیب کرده و به نتیجه برسید

گاهی تنها یک راه حل نمی تواند پاسخ مشکل شما باشد. در چنین شرایطی بعد از بررسی تک تک راه حل ها می توانید بعضی از آن ها را با هم ترکیب کرده و به راه حل جامع تری دست پیدا کنید. در نتیجه شما یک برنامه ی کامل برای حل مشکل تان پیدا کرده اید.

بیشتر بخوانید: 3 راهکار برای برخورد با کارمندان منفی گرا

یک توافقنامه بنویسید

زمانی که به برنامه ی اصلی برای حل مشکلتان دست پیدا کردید باید نقش هر فرد در اجرای آن راه حل و بازه ی زمانی که اجرا در طی آن باید صورت بگیرد را مشخص کنید. نیازی نیست حتما توافقنامه را روی کاغذی بنویسید، اما حتما مشخص کنید که هر فردی مسئول اجرای کدام قسمت است و تا چه زمانی باید این مشکل را به طور کامل حل کنید.

انجام این شش مرحله نه تنها به شما در حل بهتر مشکلات تان کمک می کند، بلکه باعث می شود تا مهارت حل مسأله در خانواده تقویت بشود و افراد خانواده احساس نزدیکی و همکاری بیشتری با یکدیگر پیدا کنند. با هر بار انجام این مراحل توانایی شما به عنوان یک خانواده در حل مسائل بالاتر رفته و خانواده ای صمیمی تر و شادتر خواهید داشت.

برچسب‌ها: , , , ,
مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست