بی اشتهایی و در مقابل پرخوری هردو اختلال در خوردن هستند. اگرچه اینها اعمال فیزیولوژی است اما ممکن است عوامل روحی و روانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر آنها تاثیر بگذارند. استرس یکی از مسائل حوزه ی روان شناسی می باشد که به طرق مختلفی بر روی اشتها تاثیر می گذارد. استرس گاهی فرد را با بی اشتهایی روبرو می کند و گاهی هم باعث پرخوری و در نهایت چاقی در فرد می شود. با سایت موفقیت سلف میدد همراه باشید تا تاثیر استرس بر اشتها را با هم بررسی کنیم.
بیشتر بخوانید: استرس ما را وادار به چه کارهایی می کند؟ | مزیت استرس چیست؟
گم کردن گرسنگی
رابطه استرس با بی اشتهایی را همه ی ما در زندگی مان بارها درک کرده ایم. وقتی اضطراب دارید چنان آشفته و نگران هستید که قدرت تمرکز خود را از دست می دهید. موضوعات مختلفی ذهن شما را به خود مشغول می کنند و دچار احساسات مختلفی می شوید که این احساسات به گرسنگی مجال نمی دهند که خودی نشان دهد. در واقع شما گرسنه بودن را فراموش و گم می کنید و دنبالش هم نمی گردید. این اتفاق کاملا ناخواسته رخ می دهد و شما کنترلی بر این موضوع ندارید. بدین ترتیب می توان گفت این تاثیر یک تاثیر خارج از کنترل فرد است.
یافته های علمی پیرامون تاثیر استرس بر اشتها
تحقیقات علمی فراوانی در رابطه با نحوه ی اثر گذاری استرس بر اشتها انجام شده است. از جمله در موسسه ی اچ بی آی ( HBI) دانشگاه کالگری کانادا و مدرسه پزشکی ام سی گاورن دانشگاه تکزاس پژوهش ها و آزمایش هایی در این رابطه به عمل آمده است. نتایج این پژوهش ها نشان می دهد که استرس هم می تواند باعث بی اشتهایی شده و هم اشتها را افزایش دهد. این تحقیقات رابطه استرس با بی اشتهایی و پرخوری را ناشی از ارتباط سلول های عصبی، هورمون ها و هیپوتالاموس می دانند.
بیشتر بخوانید: علت ترسو بودن چیست و چطور آن را درمان کنیم؟
رابطه استرس با بی اشتهایی و مکانیزم مغز
نتایج تحقیقات علمی بر روی موش ها حاکی از این است که در مغز موش ها قسمتی وجود دارد که مسئول کنترل تاثیر احساسات بر اشتها می باشد. دانشمندان معتقدند می توانند این یافته ها را به مغز انسان هم تعمیم دهند. در واقع قسمتی از هیپوتالاموس و بخش دیگری از مغز در بطن جانبی با هم یک مدار عصبی را تشکیل می دهند که در صورت فعال شدن آن مدار میزان استرس بالا می رود و اشتها کاهش پیدا می کند. این عملکرد به صورت برعکس نیز اتفاق می افتد. یعنی اگر آن مدار غیر فعال باشد استرس کاهش و اشتها افزایش پیدا می کند.
هورمون های استرس و تاثیر آنها بر اشتها
تاثیر استرس بر اشتها را نیز می توان از طریق هورمون ها بررسی کرد. در این رابطه می توان گفت استرس نه تنها بر روی اشتهای ما تاثیر می گذارد بلکه ما را به انتخاب نوع خاصی از غذا نیز رهنمون می کند. این مسأله به تاثیر هورمون کورتیزول بر بدن بر می گردد. هورمون کورتیزول که یکی از هورمون های اصلی استرس است فرد را به خوردن بیشتر و در نتیجه داشتن انرژی ترغیب می کند. در این شرایط انسان بیشتر متمایل به خوردن شیرینی جات است.
تاثیر بی اشتهایی بر سلامتی
باید تاکید کرد به همان میزان که خود استرس تاثیرات منفی بر سلامت جسمی و روحی شما می گذارد بی اشتهایی و حتی پرخوری ناشی از آن می تواند برای سلامت شما آسیب زا باشد. با از دست دادن اشتها با کم کردن وزن روبرو می شوید و به علاوه زمانی که ویتامین های کافی به بدن شما نرسند سیستم ایمنی تان ضعیف می شود و مستعد ابتلا به انواع بیماری ها می شوید. پس بهتر است با راههای درمان بی اشتهایی ناشی از استرس نیز آشنا شوید.
رژیم غذایی غلبه بر بی اشتهایی ناشی از استرس
اگر مدام به استرس مبتلا هستید، بهتر است برنامه غذایی زیر را برای غلبه بر اضطراب در نظر داشته باشید:
1. غذاهای زود هضم
از آنجایی که در هنگام مواجهه با استرس سیستم گوارشی انسان نیز ضعیف می شود و عملکرد خوبی از خود نشان نمی دهد؛ بهتر است در روزهای پر استرس خود غذاهای زود هضم مانند ماست، برنج، سیب زمینی آب پز، سوپ جو دو سر و ماهی بدون چربی استفاده کنید. این غذاها نه تنها به دلیل هضم آسانشان مناسب زمان استرس هستند بلکه از آنجایی که مواد مغذی کافی نیز دارند سلامت شما را در هنگام بی اشتهایی و استرس تضمین می کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های درمان استرس زنان
2. دمنوش ها
دمنوش ها نیازی به اشتهای فراوان ندارند. در بدترین مواقع کافی است چشمانتان را ببندید و یک استکان را سر بکشید. دمنوش مریم گلی، گل گاو زبان، بهار نارنج، گل محمدی و … می توانند استرس شما را به صورت چشمگیری کاهش دهند و در نتیجه شما اشتهای از دست رفته خود را باز خواهید یافت.
3. ویتامین دی
ویتامین دی را می توان از نور خوشید به اندازه کافی دریافت کرد و نیازی هم به جویدن و زحمت کشیدن ندارد. به علاوه این ویتامین عملکرد مغز را بهبود می بخشد و می تواند اشتهای شما را باز گرداند. ویتامین دی را هم می توانید به صورت قرص و آمپول مصرف کنید یا با استفاده از مواد غذایی مانند لبنیات نیاز بدنتان به این ویتامین را رفع کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین راه های حفظ ارامش و خونسردی
4. میوه و سبزیجات تازه
بعضی میوه ها چنان زیبا و خوش رنگ و لعاب هستند که اشتهای از دست رفته هر فردی را باز می گردانند به ویژه اگر تبدیل به سالاد میوه شوند. مصرف میوه خود کاهش دهنده استرس است و سلامت جسمانی فرد را نیز تضمین می کند.
اگر استرس بیش از حد زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است، خودساخته شرکت در دوره «خداحافظ استرس» را به شما پیشنهاد میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید:
لینک کوتاه مطلب: |
برای کپی کلیک کنید |
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!