رشد فردیمقالهوبلاگ

تاثیر رفتارهای تکانشی در زندگی تان چقدر است؟

اشتراک گذاری این مطالب در:

تکانش یا میل و رغبت شدید لحظه ایی را شاید همه ی ما تجربه کرده باشیم. شاید برایتان پیش آمده که از کنار یک محصول با دودلی گذشته باشید و بعد از چند قدم، با سرعت برق برگشته و آن را خریده باشید. یا شاید شما هم مثل من بعد از معرفی اسامی تک رقمی کنکور تصمیم گرفته باشید بکوب درس بخوانید که تک رقمی شوید اما هرگز این تصمیم را عملی نکرده باشید. تا به حال چند بار تصمیم گرفته اید کمتر به اینستاگرام سر بزنید و حتی آن را حذف کرده اید، اما پس از چند ساعت دوباره آن را نصب کرده و به اعتیاد خود ادامه داده اید. در کمد لباس هایتان چند دست لباس دارید که از خرید آنها پشیمان هستید؟ این رفتارها از انواع رفتارهای تکانشی هستند. اگر چنین رفتارهایی را تجربه کرده اید با سایت موفقیت خودساخته همراه باشید تا بیشتر این مسأله را بررسی کنیم و با درمان رفتارهای تکانشی نیز آشنا شویم.

رفتارهای تکانشی از دید علم روانشناسی

تکانش ترجمه واژه ی impulse است که در کتابهای روانشناسی کاربرد پیدا کرده است. در واقع تکانش شامل تصمیمات لحظه ایی می شود که فرد تنها بر اساس رغبت درونی و بدون بررسی جوانب مختلف آنها را اتخاذ می کند. اگرچه رفتارهای تکانشی در نوشته های روانشناسان مختلف شامل طیف گسترده ایی می شوند؛ اما در بیشتر نوشته انواع رفتارهای تکانشی این ویژگی های را دارند: بی توجهی به نتیجه، کم طاقتی و بی صبری، عمل بدون فکر، ناتوانی در نادیده گرفتن رغبت های آنی، هیجان مداری، توجه به نتیجه آنی و زود گذر به جای توجه به دست آوردهای بلند مدت. لازم است بدانید رفتارهای تکانشی در رفتارهای اقتصادی افراد بیشتر از هرجایی خود را نشان می دهند. به همین سبب این اصطلاح به کتابهای اقتصاد رفتاری نیز راه پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: افراد باهوش چگونه رفتار می کنند؛بررسی عادت های افراد باهوش

رفتارهای تکانشی و اضافه وزن

تکانشگری بیشتر جنبه های زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از این جنبه ها مصرف مواد غذایی مضر و شیرینجات می باشد، که باعث ایجاد اضافه وزن در افراد می شود. همه ی ما می دانیم که بسیاری از مواد غذایی مضرر هستند و باید از مصرف آنها خودداری کنیم و با یقین به این مسأله با خود عهد می کنیم بیشتر به سلامت و تناسب اندام خود اهمیت دهیم؛ اما هر بار که هوس یکی از این خوراکی ها به سرمان می زند نمی توانیم به عهد خود وفادار بمانیم و با این توجیه که فقط همین یک بار است به سراغ آنها می رویم. در واقع رفتار تکانشی در این زمینه یکی از اصلی ترین دلایل اضافه زون در افراد است. تا جایی که متخصصین تغذیه، همسو با روانشناسان به تحلیل چنین رفتاری علاقه پیدا کرده اند و در روش های درمانی خود این مسأله را مورد توجه قرار داده اند.

انواع رفتارهای تکانشی

مضررات رفتارهای تکانشی

رفتارهای تکانشی اگر در حد عادی و متعارف باشند تهدیدی برای زندگی ما محسوب نمی شوند. همچنین لازم است که رفتارهای تکانشی به اقتضای سن افراد تحلیل شوند؛ بدین صورت که در سن های پایین تر و در بین کودکان و نوجوانان این رفتارها طبیعی هستند، اما با افزایش سن انتظار می رود فرد تصمیماتش مبنی بر منطق و بررسی جوانب مثبت و منفی قضایا باشد. اگر چنین نباشد و تمام زندگی فرد بروی تصمیمات هیجانی و فکرهای لحظه ایی بچرخد آنگاه مشکل بروز پیدا می کند و زندگی فرد دچار نوعی بی سامانی و بی نظمی می شود. در این صورت فرد در دست یابی به اهدافش ناکام می ماند و زندگی او به لحاظ اقتصادی دچار فروپاشی می شود. حتی بسیاری از افراد در روابط عاطفی شان دچار چنین تصمیم گیری هایی می شوند و تا آخر عمر افسوس چیزهای از دست رفته بر دلشان می ماند.

بیشتر بخوانید: چگونه عادت هایمان را تغییر دهیم؟ | 11 روش تغییر عادت های بد

راههای مقابله با رفتاهای تکانشی

اگرچه بهترین راه درمان رفتارهای تکانشی مراجه به کلینیک های روانشناسی و بهره بردن از توصیه های یک مشاور است، اما درصورتی که چنین رفتارهایی بر کل زندگی ما سیطره نینداخته باشد می توانیم با به کار بردن چند روش این رفتارها را کاهش دهیم. داشتن یک دفترچه یادداشت و نوشتن تصمیم ها و رفتارهای تکانشی در طول یک دوره زمانی خاص و ارزیابی آن پس از طی شدن دوره می تواند بسیار مفید باشد. همچنین می توانید از اطرافیانتان بخواهید شما را از چنین رفتارها و تصمیم هایی باز دارند، مثلا همسرتان مانع خریدهای اضافی شما و یا خوردن شیرینجات شود. از دیگر روش های مقابله با رفتارهای تکانشی جلوگیری از قرار گرفتن در برخی موقعیت ها است. مثلا می توانید هنگام رفتن به بازار مقدار کمتری پول با خود ببرید تا قدرت خرید کمتری داشته باشید، و یا در مهمانی های کمتری شرکت کنید.

درمان رفتارهای تکانشی

بیشتر بخوانید: عادت های افراد موفق شب‌ها قبل از خوابیدن

سخن پایانی

به عنوان سخن پایانی لازم می دانم به شما به یادآوری کنم که اگر در زندگی خود دچار چنین تصمیم ها و رفتاهایی می شوید نیازی نیست چندان نگران باشید. در واقع تا زمانی که این تصمیم ها زندگی، روابط و همچنین آینده شما را تهدید نکنند، کاملا طبیعی هستند و لازم نیست به دنبال درمان رفتارهای تکانشی خود باشید، تنها کافی است کمی آنها را مدیریت کنید.

برای انجام رفتارهای تکانشی و شروع عادات خوب، باید رهبری خود را برعهده بگیرید. برای تقویت این ویژگی، خودساخته شرکت در دوره‌ی «قاتل رویاهات رو پیدا کن» را به شما پیشنهاد می‎دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی عکس زیر کلیک کنید:

ترک عادات بد

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست