مقالهموفقیتموفقیت در روابطوبلاگ

مهارت گفتگو و ارتباط موثر را یاد بگیرید؛ انسان موجودی اجتماعی است

اشتراک گذاری این مطالب در:

مهارت گفتگوکردن از مهم‌ترین توانایی‌هایی است که هرکس می‌تواند داشته باشد. کسی که به‌خوبی با دیگران صحبت می‌کند، ارتباطاتی قوی و شبکه‌ای دارد و راه حرف‌زدن با هر نوع آدمی را بلد است، به‌خوبی در اجتماع ظاهر می‌شود و زندگی‌اش را مدیریت می‌کند. ارتباطات موثر هم در زندگی خصوصی و فردی و هم در زمینه‌های اجتماعی به فرد کمک می‌کند که پیروز باشد و بهره‌ور. پس برای بهترزیستن، یکی از کارهایی که باید انجام بدهید، توسعه مهارت گفتگو و ارتباط موثر است. در این مقاله درباره مهارت ارتباطات بیشتر خواهید خواند. پس با سایت موفقیت سلف مید همراه باشید.

بیشتر بخوانید: عزت نفس پایین در محل کار چه بلایی سرتان می‌آورد؟

ارتباطات موثر چیست؟

ارتباطات چیزی فراتر از تبادل اطلاعات است. در ارتباطات به نیات و احساسات پشت هر اطلاعات پی می‌برید. برای اینکه ارتباط میان شما و دیگران صورت بگیرد، نیاز است که گوش شنوایی هم داشته باشید. در واقع، ارتباطات جاده‌ای دوسویه است که در آن هر دو فرد باید به یک‌اندازه شنیده شوند و بشنوند. شاید به نظرتان می‌آید که بعضی از افراد از اساس و به‌طور ژنتیکی دارای توانمندی برقراری ارتباط هستند و در این زمینه بهتر عمل می‌کنند اما واقعیت این است که حتی اگر این مقوله تاحد زیادی به ویژگی‌های فردی آدم‌ها وابسته باشد، باز هم تمرین و تلاش می‌تواند راهی برای توسعه توانمندی‌ها باشد.

اگر مهارت گفتگو و ارتباط موثر را ندانید، هرگز نمی‌توانید در منزل، در محل کار و تحصیل یا جاهای دیگر و موقعیت‌های مختلف به موفقیت برسید. پس مهارت‌های خود در این زمینه را توسعه بدهید که حتما به دردتان می‌خورد.

احساسات خود را کنترل کنید

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که همیشه می‌تواند به شما در جهت برقراری ارتباطات بهتر و تقویت مهارت گفتگو کمک کند، در دست‌داشتن کنترل احساسات خود است. شما زمانی که استرس دارید یا بیش از اندازه هیجان‌زده هستید، نمی‌توانید پیام و منظور دیگران را در صحبت‌ها و رفتارهایشان کشف کنید. زمانی هم که بیش از اندازه خشمگین هستید یا دچار هر نوع دیگری از احساسات، باز هم اوضاع به همین صورت خواهد بود. پس لازم است که احساسات خود را کنترل کنید و همیشه در ارتباطاتتان با دیگران به خودتان زمان بدهید تا پیام را بهتر درک کنید و منظور خودتان را هم بهتر منتقل نمایید.

بیشتر بخوانید: افکار منفی تکرارشونده از کجا می‌آیند؟ چرا عذاب می‌کشیم؟

 

تمرکزتان را بالا ببرید

بالابردن تمرکز هم راهی است برای اینکه بتوانید از دست سوتفاهم‌ها رها شوید. زمانی که درست تمرکز ندارید، افسارگسیخته و اشتباه صحبت می‌کنید و در ضمن نمی‌توانید به‌خوبی و دقت به حرف‌های دیگران گوش بدهید و با آنها ارتباط بگیرید. همه این‌ها منجر به شکل‌گیری سوتفاهم‌هایی می‌شوند که شما و اطرافیانتان را از هم دور می‌کنند و برایتان عذاب و دشواری به وجود می‌آورند. پس تمرکزتان را بالا ببرید. برای این کار باید دقیق گوش بدهید و قبل از حرف‌زدن هم فکر کنید. نگذارید که احساسات و هیجانات به شما هجوم بیاورند و نگذارند که به‌درستی درباره انتخاب واژه‌ها و جمله‌ها دست‌به‌کار شوید.

ارتباطات موثر چیست؟

زبان بدن را دست‌کم نگیرید

زبان بدن هم نقش مهمی در ارتقای مهارت گفتگو و ارتباط موثر دارد. باید بدانید که اگر زبان بدنتان با زبان گفتارتان یکی نباشد، امکان انتقال درست پیام را نخواهید داشت. پس همیشه به برقراری توازن میان این دو دقت کنید. مثلا اگر در زبان می‌گویید که به کاری علاقه دارید یا برای نمونه ابراز تمایل برای کمک‌کردن به دیگران می‌کنید اما بدنتان حالتی خسته و بی‌اشتیاق را نشان می‌دهد، در برقراری ارتباط ناموفق خواهید ماند. همیشه حواستان به نگاهتان، حالت دست‌هایتان، نشستن و بلندشدن و… باشد. پیام‌هایی که بدن به طرف مقابل در گفتگو می‌دهد، غیرمستقیم اما بسیار اثرگذارند.

بیشتر بخوانید: عوامل موثر در موفقیت چیست و چطور می‌توان طعم شادکامی را چشید؟

وسط حرف دیگران نپرید

برای توسعه مهارت گفتگو و ارتباطات موثر باید شنونده خوبی باشید. آدم‌ها از کسی خوششان می‌آید که به حرفشان دقیق و درست گوش می‌دهد. اگر در زمان گفتگو مدام وسط حرف دیگران بپرید و نگذارید که سخنانشان منعقد شود از شما دل خوشی نخواهند داشت و متوجه می‌شوند که برای حرف و کلامشان ارزش کافی قائل نیستید. در این صورت، رابطه‌ای که میان شما و آنها شکل می‌گیرد، چندان جالب و درست پیش نخواهد رفت.

بعضی‌ها عادت زشت دیگری هم دارند. برای مثال، زمانی که فردی در حال حرف‌زدن است و از دغدغه یا مشکلی درباره خودش می‌گوید، شروع می‌کنند به عوض‌کردن تمرکز بحث به سمت خودشان، دغدغه‌های خودشان و مشکلاتی که خودشان دارند. چنین برخوردی خودخواهانه است و نمی‌گذارد که ارتباطی دوسویه میان آدم‌ها شکل بگیرد.

ارتقای مهارت گفتگو و ارتباط موثر

حساس نباشید و مسائل را شخصی نکنید

یکی دیگر از کلیدهای موفقیت در هر رابطه‌ای این است که حساسیت‌هایتان را کم کنید. یعنی وقتی با آدم‌های دیگر وارد ارتباط و گفتگو می‌شوید، سریع هر حرف و رفتاری را توطئه‌ای درباره خودتان فرض نکنید و حواستان باشد که مسائل را شخصی نکنید و هر کلامی را به خودتان نگیرید.

آدم‌ها در گفتگو با هم نوساناتی را تجربه می‌کنند. گاهی برای شکل‌گیری رابطه درست و تقویت مهارت گفتگو با دیگران، نیاز است که بخش‌هایی ناخوشایند از کلام را نادیده بگیرید و مسائل را بزرگ نکنید. حساس نباشید و برای اینکه به چنین درجه‌ای برسید، همیشه خودتان را جای فرد مقابل بگذارید.

ببینید که آیا حرفی که در درجه نخست باعث شده که کمی دلگیر شوید، ریشه واقعی دارد؟ مهم است؟ ارزش دارد که ناراحت شوید؟ اصلا شاید خودتان هم در موقعیتی مشابه چنین حرفی می‌زدید و واقعا هم منظور نداشتید. پس باگذشت باشید و از حساسیت‌هایتان کم کنید.

یاد بگیرید که بالغانه با آدم‌ها وارد گفت‌وگو شوید و حرف بزنید. ناراحت‌شدن، قهرکردن و نداشتن سعه‌صدر از جمله مصادیق رفتار کودکانه است. برای درست‌ زندگی‌کردن و برقراری ارتباطات سالم با دیگران نیاز به تفکر وسیع و عمیق دارید. در سطح نمانید و همیشه مسائل را به‌درستی برای خودتان تحلیل کنید.

بیشتر بخوانید: عزت نفس پایین در محل کار چه بلایی سرتان می‌آورد؟

در آخر

مهارت گفتگوکردن را یاد بگیرید. این مهارت در همه ابعاد و سویه‌های زندگی کاربردی خواهد بود. کسی که بتواند با همه افراد وارد ارتباط و حرف‌زدن شود، قطعا پیشرفت بیشتری در کار، تحصیل، دوستی، ازدواج و… خواهد داشت. ضمن اینکه آرامش بیشتری هم به لحظه‌هایش روانه می‌شود.

این فرد می‌داند که چه بگوید و برای ارتباط‌گرفتن با آدم‌های دیگر از چه دریچه‌ای وارد شود. پس اهمیت گفتگوکردن را دست‌کم نگیرید. ارتباطات در هر زمینه‌ای از زندگی به شما کمک می‌کند که راحت‌تر زندگی کنید، کارهایتان را پیش ببرید و موفق باشید.

برای داشتن روابط بهتر، افزایش عزت نفس اهمیت زیادری دارد. پس روی عکس زیر کلیک کنید و در دوره کیمیاگر ثبت نام کنید. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

مقالات پیشنهاد شده

1 دیدگاه. Leave new

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست