تقویت هوشمقالهوبلاگ

چرا فراموش می کنیم/ آیا حافظه ما ایراد دارد؟!

اشتراک گذاری این مطالب در:

تا چه حد این عبارت برایتان آشناست؟ روزی چند بار این عبارت و عبارات مشابه آن را به کار می برید؟ شاید از آن دست افرادی باشید که روزی چندین بار از فراموش کردن کارهایتان شکوه می کنید و ضعف حافظه باعث می شود کارهیتان یک در میان لنگ بمانند. نگران نباشید شما آلزایمر نگرفته اید تنها به نوعی فراموشی دچار شده اید. پس با این بخش از سایت موفقیت خودساخته همراه باشید تا با علت حواس پرتی و فراموشی و علت فراموشی بعد از بیدار شدن از خواب و انواع فراموشی در روان شناسی آشنا شوید.

بیشتر بخوانید: دلایل حواس پرتی شما چیست؟ بازیگوشی را کنار بگذارید

فراموشی به عنوان یکی از اختلالات حافظه

از فراموشی تحت عنوان یکی از اختلالات حافظه یاد کرده اند. همین مساله باعث شده است با طبقه بندی ایی تحت عنوان انواع فراموشی در روان شناسی روبرو شویم. در این طبقه بندی شش نوع از انواع فراموشی بر شمرده می شوند شامل: فراموشی پیش گستر، فراموشی پس گستر، فراموشی کلی گذرا، فراموشی حادثه ایی، سندورم ورنیکه کورساکوف، یادزدودگی تجزیه ایی. این فراموشی ها هرکدام ویژگی های و علل خاصی دارند که معمولا زندگی عادی فرد را با اختلال و مشکل روبرو می سازند. در این مطلب منظور ما از فراموشی هیچ کدام از این انواع نبوده، ما تنها به دنبال بحث پیرامون فراموشی هایی هستیم که در طول روز برای همه ی افراد پیش می آیند و می خواهیم به علت فراموشی کوتاه مدت پی ببریم.

علت فراموشی کوتاه مدت

فراموشی بعد از خواب

یکی دیگر از انواع فراموشی ها، فراموشی بعد از بیدار شدن از خواب است. شاید براینان پیش آمده که با گیجی از خواب بیدار شده اید و فراموش کرده اید حتی در کجا هستید. این مسأله اگرچه در کودکان بیشتر رخ می دهد اما در بزرگسالان نیز مشاهده می شود. در این شرایط ما توان حرف زدن و تمرکز کردن را از دست می دهیم. طبق نظر روان شناسان این مسأله بیشتر از آنکه مربوط به حافظه باشد، به دلیل مشکلات ناشی از اختلالات خواب به وجود می آید، که علل متفاوتی نیز دارد. از جمله علت فراموشی بعد از بیدار شدن از خواب می توان به وضعیت سلامت جسمانی فرد، خواب نامنظم، سردرد و در مسافرت بودن باشاره کرد. به علاوه استرس و اضطراب و برخی مشکلات روحی مانند افسردگی از دیگر عوامل هستند.

بیشتر بخوانید: درمان حواس پرتی را یاد بگیرید و دقیق و عمیق باشید

اطلاعات به کجا می روند

معمولا بیشتر مواردی که فراموش می کنیم انجام دهیم یا به آنها نیاز داریم و اکنون گمشان کرده ایم، آنهایی هستند که دقیقا عبارت فراموش نکنم را برایشان به کار برده ایم. شاید برایتان پیش آمده که گفته باشید فراموش نکنم به گلها آب بدهم و دقیقا گل ها از بی آبی پژمرده و پلاسیده شده اند و هزاران مورد مشابه. این اطلاعات را ما به حافظه می سپاریم اما همچنان که میدانیم گاهی این حافظه بچه ی لجوج بد قلقی می شود که زندگی ما را به دردسر می اندازد. حافظه را عموما به دو نوع کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می کنند. حافظه کوتاه مدت از سه ثانیه تا چند روز توان ذخیره اطلاعات را دارد، گنجایش کمتری نسبت به حافظه بلند مدت دارد و معمولا سرعت بیشتری هم در زدودن اطلاعات دارد. این دو نوع حافظه قسمت های متفاوتی از مغز را به خود اختصاص داده اند و وظیفه ی نگهداری اطلاعات مختلف را برعهده دارند.

بیشتر بخوانید: چگونه برنامه ریزی کنیم برای زندگی | اصول برنامه ریزی درست

چرا فراموش می کنیم

همانطور که گفته شد فراموش کردن روزمره با اختلال فراموشی متفاوت است و هرکدام علائم و نشانه های متفاوتی دارند. همچنین دلایل به وجود آمدن هرکدام نیز متفاوت هستند. اگرچه می توان بالا رفتن سن و در آستانه ی آلزایمر قرار گرفتن را علت فراموشی کوتاه مدت دانست؛ اما تنها علت حواس پرتی و فراموشی این مورد نمی باشد. بلکه مواردی که باعث ایجاد اختلال در تمرکز می شوند منجر به فراموشی کوتاه مدت می شوند. به علاوه مصرف دخانیات،الکل و برخی داروها نیز در ضعیف شدن حافظه بسیار مؤثر هستند.

علت حواس پرتی و فراموشی

علت اصلی فراموشی و حواس پرتی

اصلی ترین علت فراموشی کوتاه مدت شاید عدم تمرکز و روبرو بودن با حجم عظیمی از اطلاعات باشد. در دنیای امروز به یمن و برکت اینرنت ما با حجم گسترده ایی از داده ها و اطلاعات روبرو هستیم، این حجم از اطلاعات در زندگی بشر بی نظیر است و هرگز گذشتگان ما چنین مسأله ایی را تجربه نکرده اند. از طرف دیگر همانطور که می دانیم گنجایش حافظه کوتاه مدت محدود می باشد و توان نگهداشتن اطلاعاتی با چنین حجم بالایی را ندارد. مصرف غداهای ناسالم نیز می تواند علت حواس پرتی و فراموشی باشد. داشتن سبک زندگی ناسالم و به خصوص خوردن خوراکی های مضرر تاثیر سوء بر عملکرد حافظه دارد. استرس هایی که بشر امروزی در طول روز تجربه می کند نیز مزید بر علت شده و بدین ترتیب مشاهده می کنیم که علل مختلف دست به دست هم داده اند تا ما روزی چنیدن بار بگوییم وای فراموش کردم!

بیشتر بخوانید: افراد باهوش چگونه رفتار می کنند؛بررسی عادت های افراد باهوش

سخن آخر

به عنوان سخن پایانی به شما توصیه می کنم استرس از دست دادن حافظه و گرفتار شدن در دام آلزایمر را بر علل فوق اضافه نکیند تا شاهد وخیم تر شدن وضعیت حافظه تان نباشید. در مقابل با در پیش گرفتن سبک زندگی سالم، دوری از دنیای دیجیتال و اخبار متنوع و همچنین خوردن خوراکی های سالم و مفید به بهبود عملکرد حافظه تان کمک کنید.

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست