مقالهموفقیتموفقیت در روابط

تقویت مهارت گوش دادن با 7 توصیه

اشتراک گذاری این مطالب در:

ارتباطات در دنیای پیشرفته، استرس زا و پر سرعت امروزی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. اما به نظر می رسد که ما در این ارتباطات زمان بیشتری را برای صحبت کردن خود اختصاص می دهیم و این در حالیست که کمتر به حرف های دیگران گوش می کنیم. همین امر به ظاهر کوچک، باعث شده که مهارت گوش دادن به یک هدیه نادر و ارزشمند تبدیل شود. زیرا یک شنونده خوب می تواند در تمامی روابط و گفتگو ها به خوبی عمل کند. همچنین در شغلی که به آن مشغول است موفق شود. اگر یک شنونده خوب نباشید، به راحتی ممکن است پیام های دیگران را اشتباه برداشت کنید و باعث دلسردی و ناامیدی او شوید.

در این مقاله سایت موفقیت خودساخته نکته هایی را گردآورده ایم که می توانید با رعایت و تمرین آن ها، مهارت های شنیداری خود را توسعه دهید و به یک شنونده خوب تبدیل شوید.

حتما بخوانید: گوش دادن با شنیدن فرق داره! + هفت تکنیک برای خوب گوش کردن (2)

راه تقویت مهارت گوش دادن

گوش دادن یک مهارت نرم و بین فردی است که به افراد امکان می دهد تا اطلاعاتی را که دیگران به آن ها انتقال می دهند را به خوبی درک کنند. درواقع گوش دادن به معنی توانایی دریافت و تفسیر اطلاعات بدون توجه به نحوه دریافت آن هاست. می توان گفت که این مهارت پایه و اساس همه روابط خوب است. البته ناگفته نماند که مهارت گوش دادن ربطی به سطح شنوایی ندارد، به عبارتی ممکن است افرادی که دچار اختلال شنوایی هستند شنوندگان خوبی باشند و کسانی که درجه شنوایی بسیار بالایی دارند از مهارت کافی برای گوش دادن بی بهره باشند.

گوش دادن فعال چیست؟

تلاش آگاهانه ای که باعث می شود تا نه تنها کلماتی را که شخص مقابل می گوید بشنوید، بلکه باعث می شود پیام کاملی که در حال انتقال آن است را نیز بیابید، گوش دادن فعال می گویند. از این رو برای بهبود مهارت های شنیداری بهتر است که آن را تمرین کنید

این نکات را دنبال کنید و با تمرین مهارت گوش دادن را در خود بهبود بخشید.

اول: توجه خود را کاملا به گوینده جلب کنید.

ممکن است که گوش دادن با حواس پرت به اندازه بی توجه رانندگی کردن خطرناک نباشد، اما مسلما یک مشکل بزرگ در برقرای ارتباطات به شمار می رود. صحبت کردن با کسی که مدام به اطراف نگاه می کند و یا چشم از تلفن همراهش برنمی دارد، دشوار است. بنابراین تمام تلاش خود را بکنید و مطمئن شوید که گوینده می داند توجه شما کاملا به او جلب شده است. حواس خود را به او معطوف کنید، روبه رویش بنشنید و تماس چشمی خود را با او حفظ کنید.

حتما بخوانید: مهارت گفتگو و ارتباط موثر را یاد بگیرید؛ انسان موجودی اجتماعی است

دوم: ذهن خود را باز نگه دارید.

آنچه که گوینده به شما می گوید را قضاوت یا انتقاد ذهنی نکنید. انجام این کارها باعث می شود که توانایی شما برای پذیرش چیزهایی که گفته می شود، به خطر بیفتد. در واقع می توانید پس از پایان گفتگو، صحبت ها را ارزیابی کنید، اما هنگامی که هنوز به او گوش می دهید این کار را انجام ندهید.

سوم: حرف های او را قطع نکنید.

برای تقویت مهارت گوش دادن باید سعی کنید که صحبت های طرف مقابل خود را قطع نکنید. این  مسابقه نیست، فقط یک گفتگو است. بنابراین نیازی نیست که ابراز وجود کنید. بهتر است آرام باشید و تا پایان صحبت های او صبر کنید. اغلب، قطع کردن صحبت های گوینده در وسط جمله، رشته فکر او را پاره می کند و می تواند به راحتی یک مکالمه سازنده را از بین ببرد.

چهارم: سکوت کنید.

سکوت ممکن است ناخوشایند باشد. از این رو ما اغلب سعی می کنیم خلا و سنگینی ناشی از سکوت را با صحبت کردن از بین ببریم، اما درنهایت از عمیق و معنادارتر شدن گفتگو جلوگیری می کنیم. درواقع سکوت به ما امکان می دهد تا اطلاعات جدید را هضم کنیم و درمورد سوالاتی که باید از طرف مقابلمان بپرسیم، فکر کنیم.

حتما بخوانید: سخنان بزرگان درمورد کم حرف زدن را بشنوید؛ کم‌ گوی و گزیده گوی

پنجم: درست سوال بپرسید.

یکی از بزرگترین بخش های ارتباطات این است که فرد می داند به بهترین نحو شنیده شده و درک شده است. می توانید با پرسیدن این سوال ساده اقداماتی انجام دهید تا فرد مطمئن شود که او را درک کرده اید. به عنوان مثال، “این چیزی است که من شنیدم، آیا منظور شما این بود؟ یا پس شما این را می گویید.”

اگر طرف مقابلتان در حال بحث از موقعیتی است که تجربه ای درمورد آن ندارید، باید درمورد قسمت هایی که درک نمی کنید، این گونه سوال بپرسید: به عنوان مثال، “این واقعا سخت به نظر می رسد، اما من می خواهم بیشتر بفهمم. می توانید درمورد این جنبه بیشتر به من بگویید؟”

این نوع پرسیدن ها مختص افرادی است که در گوش دادن فعال مهارت دارند و به طرف مقابل نشان می دهند که آنچه را که می گویند، می شنوند و درک می کنند.

حتما بخوانید: رابطه عاطفی – چگونه مشکلاتمان را حل کنیم؟

ششم: با احتیاط تجربیات شخصی خود را درمیان بگذارید.

هنگام به اشتراک گذاری تجربیات شخصی خود بسیار مراقب باشید. به عبارتی به اشتراک گذاشتن تجربه خود گاهی اوقات می تواند در یک مکالمه ناخوشایند باشد و در مکالمه ای دیگر ممکن است به ایجاد یک رابطه قوی تر کمک کند. به عبارتی ممکن است فرد احساس کند که با مشکلات خود تنها نیست. با این حال مهم است که راه حل ارائه ندهید. از آسیب پذیری خود برای تجویز نحوه رفع مشکلات شخص دیگر استفاده نکنید. درواقع آنچه برای شما مفید است، شاید برای دیگری کارساز نباشد.

هفتم: برای گفتن حرف درست استرس و عجله نداشته باشید.

ما تصور می کنیم که اگر نتوانیم حرف درست را در زمان مناسب بگوییم، ممکن است اتفاق بدی بیفتد. اما این تصور درست نیست. درواقع لازم نیست که شما حرف بسیار مناسبی بزنید و یا توصیه بکنید. این کار باعث می شود که شما به یک شنونده بد تبدیل شوید. لازم نیست که شما قهرمان گفتگو باشید. بلکه شنیدن و تایید کردن می تواند بیشتر از هرچیزی برای طرف مقابلتان سودمند باشد. گاهی انسان ها صرفا برای شنیده شدن، گفتگو را شروع می کنند و اصلا نیازی به ارائه راه حل، نصیحت و نظر شما ندارند. بنابراین در حین گفتگو به پاسخ هایی که باید بدهید فکر نکنید.

سخن آخر

گوش دادن کاری است که با آن در کودکی یاد میگیریم که چگونه حرف بزنیم و کلمات را بیان کنیم. کاری است که به طور طبیعی انجام می دهیم بدون داشتن مهارت خاصی در آن، اما واقعا خوب گوش دادن به این راحتی ها نیست. درواقع می توانید به گوش دادن به عنوان نوعی مراقبه فکر کنید. از این رو شما باید ذهن خود را از هر چیز دیگری پاک نمایید تا بتوانید کاملا بر روی صحبت های طرف مقابل خود تمرکز کنید. گوش دادنی که به خوبی انجام شود، یک عمل همدلانه است که در این دنیای فرد گرای امروزی هرکسی به آن نیاز دارد. امیدواریم این مقاله برای شما در تقویت مهارت گوش دادن کمکی کرده باشد.

برای داشتن روابط بهتر، افزایش عزت نفس اهمیت زیادری دارد. پس روی عکس زیر کلیک کنید و در دوره کیمیاگر ثبت نام کنید. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست