اختلال شخصیت مرزی یکی دیگر از اختلالات شخصیت است که علم روان شناسی با آن سر و کار دارد و روان درمانگران برای درمان آن می کوشند. این اختلال در آغاز برزگسالی، خود را نشان می دهد و مشخصه ی بارز آن بی ثباتی در تمام وجوه زندگی فرد می باشد. این بی ثباتی در خلق و خو و رفتار فرد، ارتباطش با دیگران، و حتی تفکرات فرد درباره خود و محیط اطرافش وجود دارد. طبق گفته ها این اختلال در زنان بیشتر از مردان می باشد. اختلال شخصیت مرزی در علم روان شناسی با نام های تخصصی دیگری نیز شناخته می شود. با سایت موفقیت خودساخته همراه شوید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.
بیشتر بخوانید: اختلال اضطراب اجتماعی زندگی را فلج میکند| آن را جدی بگیرید
رفتار و افکار فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی
همانطور که گفته شد فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از بی ثباتی شدیدی رنج می برد. چنین فردی ممکن است اکنون افسرده و لحظه ی بعد آکنده از خشم باشد، و سپس خالی از هرگونه احساس. در نتیجه رفتار فرد مبتلا به شخصیت مرزی قابل پیش بینی نمی باشد.
او توان تحمل تنهایی را ندارد و در مقابل، در روابط عاطفی اش افراط گونه و گاها پرخاشگرانه عمل می کند که در نهایت به سرخوردگی و ناامیدی خودش می انجامد. اگر روابط عاطفی اش به جدایی یا رها کردن او ختم شود ترس و هراسی باور نکردنی در وی پا می گیرد. او این مسأله را نتیجه ی ویژگی های منفی خودش می پندارد. به علاوه ترسی همیشگی از رها شدن و طرد شدن با او همراه است.
فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی برداشت های منفی از خودش و زندگی دارد و در بیشتر موارد دست به خودکشی یا خودزنی می زند. اگر چه او بیشتر برای فریبکاری دست به این اقدام ها می زند اما در نهایت آسیب متوجه خود فرد است و می توان چنین برداشت کرد که او برای فرار از اضطراب، ترس و سراسیمگی درونی اش به خودزنی و خوکشی روی می آورد.
چینین فردی روابط پایداری با دوستان و حتی اعضای خانواده اش ندارد. زود کسی را دوست می دارد و به همان سرعت هم از او متنفر می شود. وابستگی او به اشیاء و انسان ها و در مقابل تنفر او از آنها دو روی یک سکه هستند. در عین حال از دست دادن چیزی به شدت او را غصه دار و منزوی می کند.
احساس پوچی شدید و تهی بودن یکی دیگر از ویژگی های فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می باشد که این ویژگی نیز ممکن است به خودکشی و خودزنی منتهی شود.
بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم که عزت نفس داریم یا نه + راهکارهایی برای افزایش عزت نفس
آسیب ها و صدمات اختلال شخصیت مرزی
روی آوردن به الکل و مواد مخدر یکی از آسیب هایی است که در نتیجه اختلال شخصیت مرزی به فرد وارد می شود. فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی برای رهایی از آلام و دردهای روحی اش ممکن است به مصرف بی رویه ی الکل و مواد مخدر بپردازد. به علاوه فرد ممکن در درزا مدت دچار حمله های افسردگی یا اسکیزوفرنی شود.
خشم و پرخاشگری از دیگر رفتارهای آسیب زای فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می باشد؛ این خشم هم به خود فرد آسیب وارد می کند و هم اطرافیان او. خودزنی و صدمه هایی که فرد به بدن خود وارد می کند ناشی تصورات او درباره ی خودش هستند.
روابط جنسی فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است بی ثبات و حاکی از بی بند و باری باشد، زیرا او برای رهایی از تنهایی ممکن است با هرکسی دست دوستی بدهد.
چنین فردی نیز ممکن است برای تسکین آلامش به رانندگی پر خطر، پرخوری یا ریخت و پاش های بی رویه روی آورد.
بیشتر بخوانید: پادکست موفقیت – مزیت های بهبود شخصیت
عوامل شکل گیری اختلال شخصیت مرزی
همانطور که در مباحث دیگر اشاره شد برای مشکلات روحی و روانی نمی توان یک دلیل قطعی ارائه داد. مجموعه ایی از دلایل از جمله ویژگی های ژنتیکی و وراثتی، نحوه ی شکل گیری مغز، عوامل محیطی و تجارب تربیتی و آموزشی کودکی فرد در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی نقش دارند. طبق نظر روان شناسان کودکی فرد تا سه سالگی در شکل گیری یا عدم شکل گیری چنین اختلالی نقش مهمی ایفا می کند. طبعا تجارب منفی همچون بی توجهی و بی محبتی والدین، عدم احساس امنیت کودک، تنبیه کودک و … تاثیر مستقیمی در شکل گیری این اختلال دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های درمان استرس زنان
درمان اختلال شخصیت مرزی
همانطور که در بالا اشاره شد افراد مبتلا به شخصیت مرزی هم به خود و هم به دیگران صدمه وارد می کنند، پس باید برای برای بهبود آنها سریعأ اقدام شود. اختلال شخصیت مرزی هم با تجوزی دارو توسط روان پزشک و هم با انجام جلسات روان درمانی، درمان گروهی و رفتار دیالکتیکی قابل کنترل و درمان می باشد.
البته نباید فراموش کرد که فرد مبتلا به چنین اختلالی ممکن است از مسائل و مشکلات دیگری مانند مصرف مواد مخدر و افسردگی، رنج ببرد پس نیاز است در درمان وی این مشکلات نیز مرتفع شوند.
بیشتربخوانید: مهارت تصمیم گیری چیست و چطور آن را تقویت کنیم؟
نکته ی پایانی
همانطور که ذکر شد دوران کودکی فرد در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی بسیار موثر می باشد. پس برای داشتن آینده ایی بهتر و سرزمینی آباد تر بر همه ی ما لازم و واجب است که در تربیت فرزندانمان نهایت وسواس و دقت را به خرج دهیم تا نسل آینده از سلامت روانی بهره مند باشد. فرزند آوری به تنهایی کافی نیست، بلکه تربیت صحیح و شایسته رسالت و وظیفه ی تمام پدران و مادران است. فرزندان ما به همان میزان که به رفاه مادی نیاز دارند، به رفاه روانی و معنوی نیز نیاز دارند.
بهرمندی از سلامت روانی حق تمام آحاد جامعه می باشد. اگر در خانواده یا دوستان و آشنایان فردی را می شناسیم که به مشکلات روحی و روانی گرفتار است در کمک کردن به او نباید مضایقه کرد.
اگر به دلیل کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس دچار اختلال شخصیت مرزی هستید، خودساخته شرکت در دوره کیمیاگر را به شما پیشنهاد میدهد. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید
لینک کوتاه مطلب: |
برای کپی کلیک کنید |
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!