مهارت تصمیم گیری (Decision making skills) در زندگی و سرنوشت نقش مؤثری را ایفا میکند. به طوری که باعث تفاوت در انتخابهای مهم زندگی میشود. گاهی ناتوانی در تصمیم گیری باعث برهم خوردن برنامهها و تباه شدن آرزوها میشود. وقتی از استعداد و مهارت در تصمیم گیری صحبت می کنیم، در واقع منظورمان نوعی ویژگی خود رهبری است. در عین حال توانایی شما در تفکر عینی را هم به تصویر میکشد.
شما در مهارت تصمیمگیری با مجموعهای از مفاهیم روبرو هستید که همین مفاهیم با هدف شما پیوند خوردهاند. توانایی برای تصمیم گیری میتواند مدیر یک کسب و کار را به فردی کاریزما تبدیل کند. اگر هم مدیر یا رهبر نباشید، در زندگی اجتماعی و تعاملات شما را به فردی جذاب و مقتدر تبدیل میکند.
خودساخته در این مطلب سعی دارید به مهارت تصمیم گیری و نحوه بهبود آن بپردازد.
بیشتر بخوانید: تصمیم گیری چیست و آیا قدمهای مختلفی دارد؟
مهارت تصمیم گیری چیست؟
مهارتهای تصمیم گیری به قدرت شما در انتخاب بین دو یا چند گزینه اشاره دارد. وقتی قادر باشید تمامی اطلاعات موجود را پردازش کنید و در دو راهی، بهترین گزینه را انتخاب کنید، از مهارت تصمیم گیری برخوردار هستید. به طور کلی این مهارت به معنای نوعی قدرت شناسایی فرآیندهایی است که باعث تصمیگیری صحیح میشود.
روشهای تقویت مهارت تصمیم گیری
در بسیاری از محافل روانشناسی آموزش مهارت تصمیم گیری یک امر متداول و معمول است. با این آموزشها به شرکتکنندگان یاد میدهند که چطور کنترل زندگی خود را به دست بگیرند. در شرایط بحرانی و یا مواجه با مشکلات عدیده، بهترین تصمیم را بگیرند.
برای تقویت مهارت قدرت تصمیم گیری میتوانید موارد زیر را به خاطر بسپارید:
تقویت توانایی حل مسئله
اولین مولفه ناتوانی در تصمیم گیری خود را در مهارت حل مسئله نشان میدهد. افرادی که از این مهارت برخوردار نباشند، نمیتوانند برای حیاتیترین موضوعات مربوط به زندگی خود تصمیمگیری درستی انجام دهند. حل مسئله به این معناست که بتوانید تصمیمات را به سرعت بالا و به طور موثر تنظیم کنید.
اگر بخواهید در تصمیمگیری فردی ماهر باشید باید در زمان حل مسئله به تمامی جزئیات دقت کنید تا واقعیتها را با همان وضعیتی که در آن قرار دارید، مطابقت دهید.
بیشتر بخوانید: چگونه مشکلات و مسائل ارتباط عاطفی خود را حل کنیم؟
قدرت رهبری خود را افزایش دهید
یکی از مهمترین نکات در آموزش مهارت تصمیم گیری داشتن توانایی رهبری است. حالا این رهبر میتواند شامل دیگران هم شود. اما گاهی رهبری فقط به خودتان ختم میشود. بنابراین قدرت رهبری خود برای ارزیابی زمان حال و ایجاد انگیزه به منظور دستیابی به اهداف اهمیت پیدا میکند.
برای رهبری خود باید ابتدا قدرت خودآگاهی و خودشناسی را در خود تقویت کنید. تا زمانی که تعریف مشخصی از ویژگیهای خود را نداشته باشید، رهبر خوبی برای خود نخواهید بود.
برای هر تصمیم استدلال کنید
یکی از دلایل مردد بودن در تصمیم گیری نداشتن اطمینان از آینده تصمیمات است. وقتی به طور مشخص نمیدانید نتیجه این تصمیمگیری چه میشود، قدرتی برای انتخاب یا انجام آن نخواهید داشت. بهترین کار در چنین حالتی پیدا کردن استدلال برای زمان حال و برنامهریزی برای آینده است. با استدلال اطمینان بیشتری از تصمیم گیریهایتان پیدا میکنید. برای استدلال هم باید تمامی دادههای موجود و مرتبط را در نظر داشته باشید.
بیشتر بخوانید: با خواندن این مطلب طعمه باج گیران عاطفی نشوید
داشتن بینش در تصمیم گیری
یکی از مهمترین راههای تقویت مهارت تصمیم گیری داشتن قدرت شهود است. شهود یعنی تصمیمگیری براساس غرایز است. غرایز از تجربیاتی ناشی میشود که در گذشته بدست آوردهاید و یا به ارزشهایی اشاره دارد که در زندگی آنها را دنبال میکنید. مجموع تجربیات و درسهایی که در گذشته آموختهاید، در تصمیمگیری نقش مهمی را ایفا میکنند.
البته نباید این غرایز به شکل غیرمنطقی در تصمیمگیری دخالت داشته باشند. پس بهتر است غرایز و احساسا را تحت کنترل خود درآورید تا بتوانید تصمیمگیری منطقی و عملی داشته باشید.
انجام کار گروهی
برای درمان مردد بودن در تصمیم گیری گاهی به مشورت با دیگران هم نیاز دارید. تحقیقات نشان میدهد افرادی که در تصمیمگیریها بزرگ با اطرافیان مشورت میکنند، در تصمیمگیری نتایج بهتری را میگیرند. ضربالمثل معروف میگوید همه چیز را همگان دانند. برای اینکه مهارت تصمیمگیری را در خود تقویت کنید، گاهی نیاز دارید از فکر دیگران هم آگاه شوید.
توانایی مدیریت زمان
آخرین کاری که باید برای درمان ناتوانی در تصمیم گیری انجام دهید، تقویت مدیریت زمان است. تصمیمگیری باید سریع انجام شود. گاهی فرصتی برای فکر کردن و دریافت مشاوره از دیگران را ندارید. پس در این مواقع باید بتوانید زمان را تحت کنترل خود درآورید. مدیریت زمان شاخصهای است که با کمک آن میتوانید حتی در کوتاهترین زمانها هم بهترین تصمیمات را بگیرید.
تقویت هوش هیجانی
هوش هیجانی باعث میشود تا به احساسات خود آگاه شوید. پس میتوانید آنها را به نحوی بروز دهید که به سمت هدف حرکت کنید. احساسات پایه و اساس الهامات درونی هستند که بر روی انتخابها و تصمیمگیریها تاثیر میگذارند. گاهی شما از علت اصلی نفرت و خشمتان از یک موضوع بیاطلاع هستید و بدون اینکه بدانید بزرگترین فرصتهای زندگی را از دست میدهید.
قدرت خلاقیت داشته باشید
یکی از راههای تقویت مهارت تصمیم گیری داشتن خلاقیت است. خلاقیت تفکر منطقی و احساسی را مهار می کند تا یک راه حل منحصر به فرد ایجاد کند. گاهی حتی مسیرها و گزینههایی که در مقابلتان قرار دارد شما را به سمت هدف اصلی هدایت نمیکند. اما وقتی خلاق باشید خودتان گزینه دیگری را پیدا میکنید و یا مسیری را می سازید که راه رسیدن به موفقیت را هموار میکند.
برای تقویت مهارت تصمیم گیری باید فرمان زندگی را در دست بگیرید. اگر قدرت این کار را ندارید، خودساخته شرکت در دوره «رهبری خود ـ فرمان زندگی را بدست بگیرید» را به شما معرفی می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر روی تصویر زیر کلیک کنید:
لینک کوتاه مطلب: |
برای کپی کلیک کنید |
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!