تصمیم گیری چیست و چه نقشی در زندگیمان دارد؟ تا به حال دقت کردهاید که ما در هر ثانیه و دقیقه از زندگیمان در حال تصمیمگیری هستیم؟ حتی زمانی که به نظر میرسد اصلا کاری نمیکنیم هم در واقع باید تصمیماتی بگیریم. تصمیمها هستند که به مسیر زندگیمان جهت میدهند و باعث میشوند که تجربههای مختلفی را در زندگی کسب کنیم. هرچقدر که با فرایند، گامها و روشهای تصمیمگیری بیشتر آشنا شویم، در ابعاد گوناگون زندگیمان هم موفقتر عمل خواهیم کرد. در این مقاله سایت موفقیت سلف مید از تصمیمگیری برایتان خواهیم گفت.
تصمیم گیری چیست ؟
تصمیمگیری نوعی فرایند است که در موقعیتهای ساده یا پیچیده به شما کمک میکند که اوضاع را تحلیل کنید و برای رسیدن به هدفی یا گامگذاشتن در مسیری آماده شوید. انسان است و تصمیمهایش! اگر بتوانیم بهدرستی برای زندگیمان تصمیم بگیریم، دستاوردهای مناسبتر و جذابتری را هم به کولهپشتی تجربهها اضافه خواهیم کرد. قدمها و مراحل تصمیمگیری درست چیست؟ در ادامه برایتان از آن خواهیم گفت.
بیشتر بخوانید: تصمیم گیری فردی و انواع آن با چراغ روشن آگاهی و شناخت
۱.تعریف و مشخصکردن تصمیم موردنظر
برای شروع روند تصمیمگیری باید قبل از هر اقدام دیگری صورت مساله را برای خودتان بهدقت تعریف کنید. لازم است بدانید که میخواهید به چه چیزی برسید و ابعاد آن را کاملا مشخص نمایید. بهطور کلی هم برای حل هر مسالهای باید صورت دقیق آن را تعریف کنید. این کار به شما دید واضحی از شرایطی میدهد که در آن قرار گرفتهاید. پس تعریف و مشخصکردن تصمیم گام نخست است.
بیشتر بخوانید: چگونه می توانیم مسائل و تصمیم گیری های مالی مان را ساده تر کنیم؟
۲.جمعآوری اطلاعات مرتبط
برای تصمیمگیری درست باید اطلاعاتی مرتبط با موضوع تصمیم در اختیار داشته باشید. پس قبل از اینکه نتیجهگیری نهایی را انجام بدهید، بهسراغ دریافت اطلاعات مرتبط و متناسب بروید. دقت کنید که در این گام باید اطلاعاتی متناسب با تصمیمگیری جمعآوری کنید و از انباشتهشدن اطلاعات گوناگون در مغز خود را دور نگه دارید. اگر دادههای پردازشنشده و اطلاعات بیموردی را دور و بر خود جمع کنید، نتیجه درخشانی به دست نخواهید آورد و بدتر گیج میشوید.
3.وزندهی به گزینههای مختلف
بعد از اینکه اطلاعات مختلف را جمعآوری میکنید، باید به سراغ انتخاب گزینههای مختلف برای تصمیمگیری بروید. از میان گزینههایی که با توجه به اطلاعات پیدا کردهاید، کدام گزینه را انتخاب خواهید کرد؟ راهکار چیست؟ وزندهی راه چاره است. یعنی باید به گزینههای مختلف پیش رو وزن بدهید و ببینید که هریک چقدر اهمیت دارند. برای مثال، اگر قرار است که از میان راههای مختلف سفر یکی را برای رسیدن به مقصد انتخاب کنید، به این دقت داشته باشید که هر یک از راههای پیش رویتان چه مزایایی به همراه دارند. استانداردها و معیارهایی درباره بهترین مسیر برای خود تعریف کنید و به گزینههای گوناگون نمره بدهید. گزینهای که نمره بیشتری میگیرد، یعنی وزن بیشتری هم دارد.
بیشتر بخوانیدد: وقتی تصمیم میگیرید رویاهاتون رو دنبال کنید این 31 اتفاق رخ میده
4.انتخابکردن بهترین گزینه
بعد از مرحله قبلی باید به سراغ انتخابکردن بروید. همیشه حواستان باشد که تعلل زیاد در تصمیمگیری هم شما را از انتخاب بهترین مورد دور میکند. زمانی که به گزینههایتان وزن دادید، به سراغ انتخاب نهایی بروید. همیشه باید ببینید که مزایا و معایب هر گزینه چیست و در مقابل رهاوردهایی که برایتان دارد، چه مشکلات احتمالی ایجاد میکند یا با انتخابش، چه چیزهایی را از دست خواهید داد. انتخاب بهترین گزینه را با این دید پیش ببرید.
5. اقدامکردن عملی
بعد از انتخاب بهترین گزینه هم باید به سراغ اقدام عملی بروید. منظور از اقدام عملی چیست؟ طرحریزی و داشتن برنامهای صحیح برای پیادهسازی اقدامات لازم در جهت رسیدن به تصمیم. میان تصمیم و اجرا نباید فاصله بیافتد. در این صورت، امکان دارد که نظرتان مدام عوض یا تنبلی مانع از قدمبرداشتن در راستای عمل شود.
6.مرور و ارزیابی تصمیم
بعد از اینکه به طور عملی کاری را انجام دادید، حواستان به این باشد که نگاهی مروری هم به داستان داشته باشید. باید ببینید که نتیجه تصمیمی که گرفتهاید، چه بوده و تا چند درصد به اهداف موردنظرتان رسیدهاید. بهطور کلی هم ارزیابی از مهمترین اقداماتی است که همیشه باید در مسیر هر کاری پیش بگیرید. ارزیابی و نگاهی مجدد به اقدامات موجب میشود که در ادامه هر مسیری امکان درسگرفتن از اشتباهات یا تکرار نکات موفقیتزا وجود داشته باشد.
در آخر
حالا دیگر میدانید که تصمیم گیری چیست و چطور باید وارد مراحل مختلف آن شوید. تصمیمات ما به زندگیمان شکل میدهند و بهشدت مهم هستند. اگر روند تصمیمگیری و تصمیمسازی را یاد بگیریم، در دوراهیهای زندگی اسیر نمیشویم و انتخابهای اشتباهمان به حداقل میرسد. ایجاد چارچوب فکری در تصمیمگیری به ما کمک میکند که بهتر و سریعتر وارد مرحله اجرایی کارهایمان شویم.
تعلل و تنبلی که ناشی از ترس تصمیمگیری است از مشکلات اساسی بیشتر افراد است و همان آفتی به نظر میرسد که مانع از رشد و پیشرفت در مسیر زندگی میشود. شما در تصمیمگیری چطور عمل میکنید؟ آیا به گامهای مختلف آن واقف هستید؟ میدانید که چطور و چگونه باید پیش رفت؟ این مقاله راهنمای خوبی برای برنامهریزی تصمیمگیری است. پس بار دیگر آن را مرور کنید و نگذارید که دچار اشتباه در انتخابهای گوناگون شوید.
برای تقویت مهارت تصمیم گیری باید فرمان زندگی را در دست بگیرید. اگر قدرت این کار را ندارید، خودساخته شرکت در دوره «رهبری خود ـ فرمان زندگی را بدست بگیرید» را به شما معرفی می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر روی تصویر زیر کلیک کنید:
لینک کوتاه مطلب: |
برای کپی کلیک کنید |
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!