عزت نفسمقالهوبلاگ

خودابرازی چیست ؟ با خودابرازی با خود آشتی کنید

اشتراک گذاری این مطالب در:

اینکه زندگی ما با بودن در جامعه و در ارتباط با دیگر افراد جامعه معنا پیدا می کند بر کسی پوشیده نیست. اما گاهی ما چنان تحت تاثیر این جامعه و افراد آن قرار می گیریم که فراموش می کنیم خود واقعی مان چگونه است. گاهی سعی می کنیم تمام وجوه زندگی مان را به شکلی درآوریم که دیگران می پسندند، در عین حال مدام هم در درونمان با خودمان درگیر هستیم که چرا در فلان موقعیت توانایی بروز نظر واقعی ام را نداشتم؟ که چرا در ارتباط با فلان شخص خود واقعی ام نیستم؟ چرا در فلان موقعیت از حق خودم دفاع نکردم؟ و به طور کلی اینکه چرا نظر و باور دیگران تا حد زیادی برای ما مهم است از درون ما را آزار می دهد.

این شیوه ی زندگی ناشی از پایین بودن مهارت خودابرازی می باشد. در این مقاله سایت موفقیت خودساخته ما سعی می کنیم چند و چون مهارت خودابرازی را بررسی کنیم و سپس راههای تقویت مهارت خودابرازی را در اختیار شما قرار دهیم.

بیشتر بخوانید: راه های افزایش عزت نفس برای داشتن زندگی شاد

خودابرازی چیست؟

خودابرازی در روانشناسی یک مهارت تلقی می شود که با اعتماد به نفس رابطه ی مستقیمی دارد. در واقع خود ابرازی یعنی توانایی بروز افکار، عواطف و احساساتمان به همان صورت که هستند. اگر تصویری که دیگران از ما دارند همان چیزی باشد که واقعا هستیم بیانگر این است که ما از مهارت خودابرازی بالایی برخوداریم. اما اگر ما خودمان را به شکلی در آوریم که باب میل و سلیقه ی دیگران باشد یعنی مهارت خودابرازی ما در سطح پایینی قرار دارد؛ و از پیامدهای آن این است که آرامش و شادمانی از زندگی ما رخ بر خواهد بست.

بیشتر بخوانید: عزت نفس بالا و نشانه‌های آن در رفتار و گفتار را بشناسید

با داشتن عزت نفس بالا، ما به همان راه و روشی رفتار می کنیم که درست می پنداریم و به دنبال تصدیق گرفتن از دیگران نخواهیم بود. در عین حال فردی که از عزت نفس بالایی برخوردار است کارهایی را انجام می دهد و به شیوه ایی رفتار می کند که در خور شأن و شخصیت وی باشند. فردی که صرفا به دنبال جلب رضایت و توجه دیگران است عزت نفس و در عین حال مهارت خودابرازی پایینی دارد و زندگی فردی او عاری از آرامش درونی است. زیرا این دیگران هستند که از او راضی اند نه خود شخص!

خودابرازی در روانشناسی

مرز بین خودابرازی و خودسری

حال که دانستیم خودابرازی چیست، شاید چنین برداشت شود که فردی که از مهارت خودابرازی بالایی برخوردار است فردی خودسر و خودخواه است که نظر و حقوق دیگران را زیر پا می گذارد. خیر! این دو مسأله کاملا از هم جدا هستند. فردی که توانایی خودابرازی بالایی دارد در عین اینکه احساسات و افکار واقعی خود را بیان می کند جانب احتیاط، عقل و اخلاق را نیز نگاه می دارد و به هیچ وجه در جهت خورد کردن شخصیت دیگران یا مخالفت های صریح و بی پرده گام بر نمی دارد. چنین فردی از فردیت مستقلی برخوردار است که می تواند در عین اینکه حق دیگران را ضایع نکند از خود دفاع کند. پس باید مد نظر داشت که خودابرازی و خودخواهی مرزی بسیار جدا از یکدیگر دارند.

تعاملات بهتر و سازنده تر

برای آنکه ما در اجتماع تعاملات سازنده و خوبی داشته باشیم که به پیشرفت خودمان و اطرافمان منتهی شوند باید راههای تقویت مهارت خودابرازی را یاد بگیریم. ما در ارتباط با دیگران باید بتوانیم نظراتمان را صریحا بیان کنیم و از خواسته ها و حقوق خود دفاع کنیم. اگر ما از مهارت خودابرازی بالایی برخوردار باشیم در عین حال می توانیم نظرات، باورها و احساسات دیگران را نیز محترم بشماریم و همان حقی را که برای خودمان قائل هستیم برای آنها نیز قائل باشیم. در این صورت نیز به دیگران اجازه نخواهیم داد از ما سوء استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: نحوه بالا بردن روابط اجتماعی با 8 راه حل

گام به گام تا برخورداری از مهارت خودابرازی

همانطور که گفته شد خودابرازی یک مهارت است و تمام مهارت ها قابل فراگیری هستند. اگر شما فکر می کنید از چنین مهارتی برخوردار نیستید یا مهارت خودابرازی شما ضعیف است با ما همراه باشید تا راههای فراگیری و تقویت مهارت خودابرازی را یاد بگیرید.

  1. اولین قدم برای کسب و تقویت مهارت خودابرازی بالابردن اعتماد به نفس است. خودابرازی یعنی توانایی بروز دادن باورها و عواطف و احساسات واقعی مان. اگر شما به خودتان، توانایی هایتان و معیارهایتان در زندگی اعتماد ندارید و به برحق و درست بودن آنها باور نداشته باشید چگونه می توانید آنها را ابراز و از آنها دفاع کنید؟!
  2. بودن در جمع های مختلف را تمرین کنید. خودابرازی مهارتی است که در تنهایی و گوشه نشینی به دست نمی آید. شما باید آنقدر در جمع های کوچک شرکت کنید تا توانایی حضور در جمع های بزرگتر را نیز به دست بیاورید.
  3. شهامت و شجاعت را در خودتان تقویت کنید. فردی که از خودابرازی بالایی برخودار است درواقع فرد با شهامتی است که از کسی باکی ندارد.
  4. رک و صریح بودن را تمرین کنید. دقت کنید رک بودن با گستاخ بودن بسیار متفاوت است. رک بودن به این معناست که بتوانید واضح و روشن و بدون من من کردن و دست پاچه شدن نظرتان را بیان کنید.
  5. توانایی نه گفتن را در خودتان تقویت کنید. فردی که خودابرازی بالایی دارد موقعیت خودش را می سنجد و سپس درخواست های مختلف را قبول یا رد می کند و برای تصمیم خود دلیل قاطع و قانع کننده ایی نیز بیان می کند.
  6. از مسائل کوچک شروع کنید. اگر امروز در صف نانوایی کسی غیر نوبت نان گرفت به او اعتراض کنید! همین اتفاقات کوچک می توانند تجربه های سودمندی را برای شما به ارمغان آورند.

یکی از دلایلی که مانع از خودابرازی می‌شود، کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس است. برای افزایش عزت نفس روی عکس زیر کلیک کنید و در دوره کیمیاگر ثبت نام کنید. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست