عزت نفسمقالهوبلاگ

راه های افزایش عزت نفس برای داشتن زندگی شاد

اشتراک گذاری این مطالب در:

افزایش عزت نفس در زندگی بسیار مهم است. درب‌های موفقیت، زمانی به روی شما باز می‌شوند که عزت نفس و اعتماد به نفس خوبی داشته باشید. اما واقعیت این است که گاهی‌اوقات، تعریف این دو با هم اشتباه گرفته می‌شود. اعتماد به نفس از روی شکل و ظاهر ترکیب کلمه هم نشان می‌دهد که چه معنایی دارد اما اجازه بدهید، عزت نفس را برای‌تان دقیق‌تر تعریف کنیم. در ادامه با مجله موفقیت سلف مید همراه باشید.

عزت نفس چیست؟

عزت نفس، شکل و شیوه‌ای است که درباره خود فکر می‌کنید و احساسی است که به خود دارید. حال، زمانی که فردی دارای عزت نفس بالاست یعنی نسبت به خود احساس مثبت و خوبی دارد و بیشتر مواقع از خود و رفتارهایش راضی است. عزت نفس اندک هم دقیقا مقابل این حالت قرار دارد و گویای وضعیت کسی است که خود را دوست ندارد و از خود ناراضی است. با شناخت راه های افزایش عزت نفس می‌توان نگاه منفی به خود را تغییر داد. چطور؟

1. شناخت میزان عزت نفس وجودی خود

یکی از راه های افزایش عزت نفس این است که بدانید اصلا وضعیت عزت نفس در شما چگونه است. آیا خود را به اندازه کافی دوست دارید و می‌توانید اشتباهات‌تان را ببخشید و برای رشد در آینده برنامه‌ریزی کنید یا داستان به شکل دیگری است و ندایی درونی مدام به شما نقص‌های‌تان را گوشزد می‌کند و یادآور این نکته است که فردی مهم و مطلوب نیستید؟
برای اینکه بتوانید خود را در جهت مثبت تغییر بدهید باید حتما از وضعیت فعلی خود دید و تصویری مناسب داشته باشید. پس ببینید که عزت نفس‌تان در چه حد و حدودی است.

اگر احساس کردید که نگاهی بی‌رحم و منفی نسبت به خود دارید و مدام خود را سرزنش می‌کنید و هیچ رضایتی از خود ندارید یا رضایت‌تان از ویژگی‌ها و رفتارهای‌تان بسیار اندک است، باید بدانید که عزت نفس‌تان چندان بالا نیست.

بیشتر بخوانید عزت نفس در رشد فردی چگونه تاثیر میگذارد؟

2. در جستجوی کمال نبودن

باید بدانید که یکی از راه های افزایش عزت نفس در این است که کمال و صد در صد بودن را کنار بگذارید. هیچ‌کس کامل نیست. همه دارای عیوب و نقص‌هایی هستند که در بهترین حالت ممکن، موفق به رفع و اصلاح بخش‌هایی از آنها هستند. پس چرا فکر می‌کنید که شما باید در همه امور عالی و بی‌نقص عمل کنید. مگر شما بشر نیستید؟ پس انتظارات فرازمینی نسبت به خود را کنار بگذارید و در جستجوی کمال نباشید.
کمال‌گرایی باعث می‌شود که زندگی‌تان تلخ و سخت شود. زیرا هیچ‌کس نمی‌تواند در تمام ابعاد زندگی خود به نهایت بی‌نقصی دست پیدا کند و داشتن چنین انتظاری فقط شما را سرخورده و ملول خواهد کرد. خود را بپذیرید؛‌ با تمام ویژگی‌های مثبت و منفی وجودی‌تان. یادتان باشد که تنها زمانی می‌توانید به رشد برسید که نقایص و کمبودهای‌تان را بپذیرید.
از راه های افزایش عزت نفس باید همین را بدانید که مشکلی حل خواهد شد که صورت واضحی داشته باشد. پس نقایص‌تان را بشناسید و درصدد رفع‌شان برایید اما به دنبال بی‌نقص بودن نباشید.

بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم که عزت نفس داریم یا نه + راهکارهایی برای افزایش عزت نفس

3. مشارکت در فعالیت‌های خیرخواهانه

از جمله راه های افزایش عزت نفس باید به مشارکت در فعالیت‌های خیرخواهانه اشاره کرد. این قبیل اقدامات و فعالیت‌ها باعث می‌شوند تا شما احساس خوبی نسبت به خود پیدا کنید. یعنی فکر می‌کنید که مفید واقع می‌شوید و از همین رو، دید و رویکردتان به خود نیز بهبود پیدا می‌کند. عزت نفس داشتن هم دقیقا همین است.
اگر بتوانید نسبت به خود، احساس خوبی داشته باشید به طور قطع عزت نفس‌تان بالا می‌رود. پس کارهایی در زندگی انجام بدهید که دیدگاه‌تان را نسبت به خودتان ارتقا می‌دهد. مفید واقع شدن و نیکی کردن هم قلب و روح‌تان را جلا می‌دهد و هم شما را در نظر خودتان، قوی‌تر و پرفایده‌تر و عزیزتر می‌کند.

یکی از راه های افزایش عزت نفس این است که بدانید

4.  سبک زندگی بهتر یکی از راه های افزایش عزت نفس

سبک زندگی بهتر یعنی چه؟ منظور از سبک زندگی بهتر، داشتن برنامه‌ای است که باعث می‌شود شادتر، سالم‌تر از لحاظ روحی و جسمی و بهره‌ورتر زندگی کنید. دقت کردن به ابعاد مختلف زندگی باعث می‌شود تا اهمیت بیشتری به خودتان بدهید. کسی که به خود اهمیت می‌دهد و خود را دوست دارد از عزت نفس بالاتری هم برخوردار خواهد شد. به سبک زندگی خود توجه داشته باشید.

برای تغذیه، ورزش، ظاهر، تفریح و اوقات فراغت خود وقت بگذارید و برنامه‌هایی تعیین کنید و یادتان باشد که ابعاد معنوی زندگی را هم در نظر داشته باشید.

برای تغذیه، ورزش، ظاهر، تفریح و اوقات فراغت خود وقت بگذارید و برنامه‌هایی تعیین کنید و یادتان باشد که ابعاد معنوی زندگی را هم در نظر داشته باشید. کسی که به خود اهمیت می‌دهد و زندگی‌اش را در چارچوب و مسیری درست هدایت می‌کند به طور قطع به زوایای مثبت خود بیشتر پِی خواهد برد و از همین رو خود را بیشتر دوست خواهد داشت و عزت نفس بالاتری هم پیدا خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اثرات منفی نداشتن عزت نفس در زندگی

5. انجام کارهای مورد علاقه

به علایق‌تان در زندگی هم توجه کنید. یکی از مهم‌ترین راه های افزایش عزت نفس همین است. یعنی باید ببینید که چه کارهایی را دوست دارید و چه فعالیت‌هایی باعث شادتر شدن‌تان می‌شود. این برنامه‌ها و فعالیت‌ها را در برنامه‌ریزی‌های زندگی خود وارد کنید و بگذارید تا احساس خوبی در وجودتان شکل بگیرد. این احساس خوب، دیدتان را نسبت به خود هم ارتقا می‌دهد و باعث می‌شود که خود را بیشتر دوست بدارید.
شما همان چیزی هستید که انجام می‌دهید. پس اگر کاری را انجام بدهید که به آن علاقه دارید، در حقیقت یعنی خودتان را دوست دارید و چه چیزی بهتر از این؟ عزت نفس دقیقا یعنی دوست داشتن خود، احترام قائل شدن برای زندگی خود و عزیز شماردن لحظات زندگی که مربوط به شماست.

به علایق‌تان در زندگی هم توجه کنید. یکی از مهم‌ترین راه های افزایش عزت نفس همین است. یعنی باید ببینید که چه کارهایی را دوست دارید و چه فعالیت‌هایی باعث شادتر شدن‌تان می‌شود.

6. معاشرت با عزیزان و دوستان

یادتان باشد که انزوا می‌تواند مانند خوره، عزت نفس‌تان را مخدوش کند. پس بهتر است با افرادی در معاشرت و دوستی قرار داشته باشید که به شما علاقه‌مند هستند. این افراد می‌توانند حس دوست‌داشتنی بودن را در شما افزایش بدهند.

از جمله راه های تقویت عزت نفس همین معاشرت و دوستی با عزیزان است. زیرا آنها به شما گوشزد می‌کنند که دارای ویژگی‌ها و رفتارهایی هستید که ارزش دوست داشته شدن را دارد و به همین خاطر نگاه مثبتی نسبت به خود در وجودتان شکل می‌دهند. پس همیشه با عزیزان‌تان و کسانی که شما را دوست دارند و برای‌تان ارزش قائل هستند در ارتباط و دوستی قرار بگیرد تا احساس بهتری هم نسبت به خود داشته باشید.

 راه های افزایش عزت نفس

عزت نفس  (Self-esteem) همان حرمت نفس است. در حقیقت ارزش و احترامی را که هر فرد برای خود قائل است، نشان می دهد. افرادی که عزت نفس پایینی دارند به نسبت آدم های که از عزت نفس بالاتری برخوردار هستند، موفقیت کمتری کسب کرده و در زندگی خود با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم می کنند.

در حالی که عزت نفس بالا به افراد موقعیت بهتری می دهد و قاعدتا در جنبه های مختلف زندگی موفقیت بیشتری دارند.

عزت نفس به نحوه نگرش و واکنش شما نسبت به اتفاقاتی که در زندگی شما رخ می دهد وابسته است. از آنجایی که عزت نفس در روان شناسی ارزش بسیار بالایی دارد تعاریف زیادی توسط دانشمندان و صاحب نظران ارائه شده است که در این مقاله تعدادی از آن ها را بازگوو می کنیم.

  • روزنبرگ: عزت نفس ارزیابی فرد به عنوان یک انسان شایسته و ارزشمند از خود است.
  • وولفولک: نمره عاطفی و احساسی که ما هنگام ارزیابی خود به ارزش و بهای خود می دهیم.
  • کارل راجرز: تمام افراد و انسان ها باید عزت نفس داشته باشند.
  • مارک تواین: انسان بدون دوست داشتن و تایید کرن خودش، احساس خوبی ندارد.
  • برندن: مهمترین مانع تجربه عاشقانه این است که خودمان را لایق عشق ندانیم.

عزت نفس خود فریبی نیست، عزت نفس تلقین و تفکر مثبت نیست، عزت نفس یعنی همه چیز خوب نیست، اما تلاش می کنم  تا بسیاری از چیز ها را خوب کنم.

عزت نفس سنگین ترین سرمایه برای خرج کردن در راه رشد و پیشرفت انسان است.

فردی که عزت نفس بالایی دارد برای رسیدن به خواسته هایش تلاش می کند، اگر در این راه بارها و بارها شکست خورد نا امید نخواهد شد و همچنان برای رسیدن به اهدافش پافشاری می کند. به همین علت دیر یا زود به هدف هایش خواهد رسید. این موفقیت و رسیدن به خواسته ها به خودی خود موجب افزایش عزت نفس در افراد  شده و حلقه مثبتی ایجاد خواهد کرد.  عزت نفس به وجود آمده به افراد روحیه بهتر و قوی تری برای روبه رو شدن با مشکلات خواهد داد.

عزت نفس ما را مستقیما به نتایج مطلوب نمی رساند اما یک وسیله و پل ارتباطی است که با مرور زمان ما را به  اهدافمان خواهد رساند.

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

اکثر افراد گمان می کنند عزت نفس همان اعتماد به نفس است اما اینگونه نیست. اعتماد به نفس با عزت نفس تفاوت دارد، افرادی که اعتماد به نفس بیشتری  دارند لزوما از عزت نفس بالایی برخوردار نیستند.

اعتماد به نفس بر اساس افکار فرد در مورد مهارت و دستاوردهایش سنجیده می شود در حالیکه عزت نفس  بر پایه احساسات و باورهای شخص در مورد خودش است.

افراد با عزت نفس بالا برای اینکه خودشان را دوست داشته باشند نیازی به پول، مقام و جایگاه اجتماعی ندارند. افراد با اعتماد به نفس بالا، خود را در موقعیت های گوناگون و دشوار قرار داده و حاضرند با مسئولیت های  چالش برانگیز روبه رو شوند.

اعتماد به نفس یعنی من معتقد هستم که می توانم  یک کار را به خوبی انجام دهم، مثلا من نویسنده ی خوبی هستم، یک مدیر خوب هستم. آشپز ماهری هستم.

اعتماد به نفس در یک حوزه کاربرد دارد اما عزت نفس همان برچسب قیمت و ارزشی است که روی کل وجود خود می گذاریم. به این صورت که آیا حالم نسبت به خودم خوب است؟

اعتماد به نفس یعنی یک مهارت خاص را چقدر دارم یا یک فعالیت را چقدر خوب انجام می دهم اما عزت نفس یعنی خودم چقدر برای خودم،  خواسته و توانمندی ها یم ارزش قایل هستم.

تفاوت عزت نفس و خود پسندی

خود پسندی این معنی را می رساند که من مهم هستم. من  دیگران را نمی بینم. منافع من بر منافع دیگران ارجحیت دارد، اما عزت نفس یعنی من انسان هستم.

عزت نفس  مانند سلامتی است هرچقدر بیشتر باشد بهتر است و زیاد بودن آن به ما آسیب نمی رساند.

تفاوت عزت نفس با خود شیفتگی

در حقیقت رابطه عکس بین خودشیفتگی و افزایش عزت نفس وجود دارد به این صورت که در افراد با عزت نفس بالا میزان خودشیفتگی بسیار کم است.

عزت نفس بالا موجب ایجاد ارتباط و عشق سالم نسبت به دیگران می شود. اما خودشیفتگی از ترس نشات می گیرد.

عزت نفس ارتباط انسان با خودش است اما خودشیفتگی ارتباط شخص با دیگران است.

خود شیفتگی در زندگی اجتماعی افراد خودش را نشان می دهد  اما عزت نفس نگاه کردن انسان به خودش است.

 تشخیص عزت نفس پایین در افراد چگونه است؟

اولین ویژگی افرادی که از عزت نفس  پایینی برخوردار هستند انتقاد بیش از حد از دیگران است. مانند مدیری که در سازمان به کارمندان خود انتقاد می کند. برداشت منفی از رفتار دیگران از جمله خصوصیات افرادی است که عزت نفس پایینی دارد.

عزت نفس پایین در افراد نیاز به تایید دیگران را بیشتر می کند.  از جمله دیگر خصوصیات افراد با عزت نفس پایین مقایسه همیشگی و افراطی خود با دیگران است.

نشانه های کمبود عزت نفس عبارتند از:

  • اصرار بر روی مواضع
  • تفصیر منفی از همه رفتارها و بدبینی
  • عدم توانایی تغییر باورها و ابراز آن
  • طلبکار بودن از دیگران
  • کاهش اعتماد به نفس
  • قضاوت افراطی و اضطراب اجتماعی
  • تحمیل قدرت خود به دیگران
  • خود مقصر پنداری
  • دیگر مقصر پنداری
  • احساس گناه و خجالت
  • عدم توجه به سهم هرکس در ارتباط با مسئولیت
  • عدم تحمل رشد و پیشرفت دیگران
  • اضطراب ناشی از موفقیت و خوشحالی
  • اضطراب اجتماعی
  • انتقاد از خود
  • نادیده گرفتن خصوصیات مثبت و خوب خود
  • احساس عقب ماندن از هم سالان
  • استفاده از از کلمات منفی برای توصیف خود مانند: بی شعور، احمق، زشت و…
  • بحث کردن منفی و سرزنش کردن دائم خود
  • اعتقاد به شانس در دستاوردها و موفقیت هایشان و نادیده گرفتن تلاش ها
  • نداشتن کنترل برای تمام اتفاقاتی مثل اتفاقات اقتصاددی
  • باور نکردن تعریف دیگران

موارد ذکر شده  پایین بودن عزت نفس را در افراد نشان می دهد.

عزت نفس بالا در افراد چگونه دیده می شود؟

برای تشخیص اینکه فردی از عزت نفس کافی برخوردار است، موارد زیر را درنظر داشته باشید:

  • عزت نفس در چهره، صحبت، رفتار و حرکت افراد دیده خواهد شد.
  • فردی که از دیگران تعریف می کند، عزت نفس بالایی دارد.
  • از خصوصیات افرادی که عزت نفس بالایی دارند قدرشناس بودن است.
  • برخورد باز و گشاده با افراد نشان دهنده عزت نفس بالا است.
  • فردی که عزت نفس بالا دارد از استقلال بیشتری برخوردار است.
  • احساس امنیت در افراد با عزت نفس بالا بیشتر است.
  • پذیرش اشتباهات از مهمترین ویژگی افراد با عزت نفس بالا است.

چنانکه بو علی سینا در این مورد می گوید کسی که برای یک اشتباه هزار دلیل بیاورد در مجموع هزار و یک اشتباه انجام داده است.

عزت نفس بالا به این معنا نیست که من انسان کامل هستم بلکه یعنی من انسان کاملی نیستم و این را پذیرفته ا م هرچند هر روز برای کامل شدن تلاش می کنم.

از کجا بفهمم خودم یا دیگران مشکل عزت نفس داریم؟

عزت نفس در افراد دائما در حال کم و زیاد شدن است، دقیقا مانند دمای بدن انسان، هر رفتار خوب یا بدی می تواند در حال افزایس یا کاهش باشد اما متوسط آن فرق می کند.

اگر عزت نفس پایینی دارید ، از قدرت افکار و باورهای خود برای تغییر احساس خود نسبت به خود استفاده کنید.

را ه هایی برای افزایش عزت نفس

عزت نفس پایین تقریبا بر همه جنبه های زندگی شما از جمله ، روابط، شغل و سلامتی تاثیر منفی می گذارد. برای افزایش عزت نفس  با این مراحل شروع کنید:

 در  انواع مشاوره های سلامت روان شرکت کنید.

روانشناسان براساس اصول و مراحل شناختی رفتاری تعیین شده به شما جهت افزایش عزت نفس کمک می کنند.

شرایط یا موقعیت های نگران کننده را مشخص کنید:

  • بحران در محل کار یا خانه
  • مشکل ایجاد شده با همسر، دوست یا همکار
  • تغییر در شرایط زندگی مانند از دست دادن شغل

آگاه بودن از افکار و باورهای خود هنگام قرار گرفتن در موقعیت های نگران کننده

هنگام قرار گرفتن در شرایط نگران کننده، با خود در مورد موقعیت ایجاد شده  صحبت کنید. افکار و باورهای شما در این موقعیت ممکن است منفی، مثبت یا خنثی باشد. افکار شما ممکن است منطقی براساس دلایل و حقایق، یا غیر منطقی بر اساس ایده های غلط باشد.

درست یا نادرست بودن باورهایتان را از خود بپرسید. اگر حاضر نیستید که افکار خود را به شخص دیگری بگویید پس آن را به خودتان هم نگویید.

تفکر اولیه شما ممکن است تنها راه مشاهده موقعیت نباشد،

افکار منفی و نادرست خود را به چالش بکشید و از خود بپرسید که آیا دیدگاه شما با واقعیت ها و منطق مطابقت دارد یا توضیحات دیگر برای این وضعیت ممکن است قابل قبول باشد. به این نکته توجه کنید که

تشخیص نادرست بودن افکار کار دشواری است. افکار و اعتقادات کهنه و قدیمی ممکن است واقعی به نظر بیایند، حتی اگر تعداد زیادی از آن ها فقط تصور یا نظرات باشند.

الگوهای فکری که موجب از بین رفتن عزت نفس می شوند:

تفکر همه یا هیچ: یعنی شما همه چیز را بد یا خوب می بینید.

برای مثال ” اگر من در این کار موفق نشوم یک شکست خورده هستم”. در این مورد فیلترینگ مغز شما فقط بر روی موارد منفی تمرکزمی کند و باعث می شود افکار و دیدگاه شما در رابطه با یک شخص یا موقعیت خدشه دار شود.

تبدیل نکات مثبت به منفی: افراد با اصرار دستاوردها و تجربیات مثبت خود را رد می کنند. برای مثال من در آزمونی که بسیار آسان بود خوب عمل کردم.

در صورتی که هیچ مدرکی دال بر اینکه گفته  ی شما نادرست است وجود نداشته باشد به نتیجه منفی خواهید رسید. مانند این که اگر دوست شما پاسخ تماستان را نداده است به این فکر می کنید که حتما کاری کرده ام که او را عصبانی کرده است.

اشتباه گرفتن احساسات با واقعیت ها: برای مثال من حس می کنم یک فرده شکست خورده هستم در نتیجه من قطعا باید شکست خورده باشم.

منفی نگری در ارتباط با خود: شما خود را کم ارزش یا بی ارزش می دانید. از شوخی های تحقیر آمیز در مورد خود استفاده می کنید یا شخصیت خود را زیر پا می گذارید.” من لیاقت یا ارزش هیچ چیز خوبی را ندارم”

با افکار منفی خود مبارزه نکنید، در آن ها غرق نشوید بلکه احساسات خود را بپذیرید، قرار نیست آن ها را دوست بدارید فقط اجازه احساس کردن افکار منفی را به خودتان بدهید. احساس و تفکرات منفی به کنترل، عمل یا تغییر نیازی ندارند. تلاش کنید که قدرت احساسات منفی را کاهش دهید تا کمترین تاثیر را بر روی رفتار شما  داشته باشند. در ابتدا این کارها سخت به نظر می رسند اما با تکرار و تمرین بلاخره موفق خواهید شد.

هنگامی که افکار و اعتقاداتی را که باعث کاهش عزت نفس شما شده باشند را تشخیص دادید قادر خواهید بود با آن ها مبارزه کرده یا تفکر خود را در رابطه با آن ها تغییر دهید. این امر به شما کمک می کند که بها و ارزش بیشتری برای خود به عنوان یک شخص قائل باشید.

با افزایش عزت نفس، اعتماد به نفس و احساس شادی و خوشبختی در شما افزایش می یابد.

 خود آگاهی

بهتر است در این جا ابتدا شما را با مفهوم خود آگاهی آشنا کنیم.

آگاه زندگی کردن معنی اصلی خود آگاهی در مسیر تکامل است.

خود آگاهی  یعنی من از یک موضوغ آگاهی داشته باشم و این آگاهی به کار و عمل منجر شود اما به اندازه تمام آگاهی هایی که دارم ولی به رفتار منجر نمی شود عزت نفس من از بین خواهد رفت.

.پاسکال در این مورد می گوید وقتی گلوله یی  شلیک شده و آدم کشته می شود، قدرت  در دستان گلوله است اما گلوله نمی داند که آدم را  می کشد اما آدم می داند که می میرد، پس بازهم از آنجایی که انسان به مرگ خود آگاهی دارد پس قدرتمند است.

(می دانم ولی)،  یک ترکیب خطرناک برای کاهش عزت نفس است

قدرت تصمیم گیری: در نهایت من تصمیم گیرنده برای زندگی خود هستم. در غیر اینصورت عزت نفس من کاهش می یابد.

درک لحظات: در لحظه زندگی کردن موجب پرورش ذهن و گرفتن بازخورد از محیط می شود در نتیجه دانش ما بیشتر شده و موجب ایجاد احساس خوب و افزایش عزت نفس خواهد شد.

به اندازه که فرد بتواند حضور خود را در زمان، در خانواده، در شرکت و در بیرون افزایش  بدهد و کیفیت آن را بهتر کنبه همان میزان عزت نفس او افزایش می یابد.

تعیین اهداف کوچک: با ایجا هدف های کوچک و انجام دادن آن ها عزت نفس افراد افزایش می یابد.

پذیرش واقعیت :  واقعیت های زندگی را همانگونه که هست بپذیرید.

حرف زدن با خود: با خودتان در رابطه با موفقیت ها و نکات اخلاقی مثبت تان صحبت کنید.

همچنین برای جسم خود ارزش قائل شده و از خود مراقبت کنید، برای این منظور سعی داشته باشید از دستورالعمل های بهداشتی به خوبی پیروی کنید:

  • روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.
  • میوه و سبزیجات زیادی مصرف کنید.
  • تا حد ممکن مصرف شیرینی، چربی و شوری را کم کنید.
  • کارهایی را انجام دهید که از آن ها لذت می برید.
  • برای شروع، لیستی از کارهایی را که دوست دارید انجام دهید تهیه کرده و روزانه یکی از آن ها را عملی کنید.
  • وقت خود را با افرادی سپری کنید که شما را خوشحال می کند.

چرا عزت نفس در افراد کاهش می یابد؟

هدف گذاری نامناسب و فراتر از حد توانایی باعث کاهش عزت نفس می شود. هدف گذاری در عین چالش برانگیز بودن باید قابل دست یابی نیز باشد.

شخصی کردن انتقاد ها

خود ویرانگری که سبب می شود بزرگترین شکست های زندگی و عمیق ترین زخم هارا از خود بخوریم. ترس از شکست موجب می شود قبل از اینکه از دیگران شکست بخوریم از خود شکست خورده باشیم.

  • ترس از ترد شدن و تنهایی.
  • ترس از دعوا شدن و جنگ و جدل
  • ترس از طلاق
  • ترس از رد شدن در آزمون ها
  • ترس از مصاحبه شغلی
  • کمالگرایی جسمانی{ من از همه زیباتر باشم)
  • کمالگرایی موفقیت( من باید در شرکت از همه موفقتر باشم یا در بهترین دانشگاه قبول شوم)
  • کمالگرایی ادراکی
  • کمالگرایی هیجانی
  • کمالگرایی رابطه (ساده ترین مشکلات زنذگی موجب کاهش عزت نفس می شود)

کمالگرایی در رابطه شغلی

( باید قبول کنیم که ما نمی توانیم در همه شرایط کامل باشیم همانگونه که در کتاب نیمه تاریک وجود نویسنده به خوبی توضیح داده است که اگر شما تکه سنگی باشید که با تمام سرعت به سوی نور حرکت می کنید بازهم نیمه دیگر وجود شما تاریک است، به این معنا که هیچکس بدون نقص نیست.)

عواملی که باعث کاهش عزت نفس می شود در افراد متفاوت است. اما تعدای از آن ها در همه افراد مشترک است و ممکن است با خواندن این مقاله متوجه شوید که تعدادی از این موارد را شما نیز تجربه کرده اید. تجربیات سخت و استرس زای زندگی باعث کاهش عزت نفس می شود. مانند:

  • مورد آزار و ادیت قرار گرفتن توسط دیگران
  • از دست دادن کار یا مشکل در یافتن شغل
  • مشکلات در محل کار
  • مشکلات خانوادگی یا زناشویی
  • تعصب یا تبعیض نا به جا
  • استرس مداوم
  • مشکلات روحی و روانی
  • مشکلات سلامت جسمی
  • مشکلات رابطه، جدایی و طلاق
  • مشکلات مالی یا نداشتن مسکن
  • ایراد گرفتن از ظاهر و قیافه خود

افزایش عزت نفس با تکنیک پنج چرا؟

برای مقابله با ترس هایمان و جلوگیری از کاهش عزت نفس بهتر است از تکنیک “پنج چرا” استفاده کنیم. این تکنیک توسط ساکی شی تویودا در سال 1930 ابداع شد. در این تکنیک با پرسیدن از خود مسائل را ریشه یابی می کنیم.

  • مثلا از چه چیزی می ترسید؟ چرا می ترسید؟ و…. با تکرا این سوال ها می فهمیم که مشکل کار در کجاست و مسائل را ریشه حل می کنیم.
  • خوب است که بدانیم آخر ترس هایی که داریم به کجا خواهد رسید، سپس بر اساس آن ها ترس خود را مدیریت کرده و اجازه نخواهیم داد به عزت نفس ما آسیب وارد شود.
  • از جمله موارد دیگری که موجب کاهش عزت نفس ما خواهد شد اهمال کاری یا به تعویق انداختن است.
  • اهمال کاری امری بسیار فراگیر است به این صورت که  شخص کار امروز را به فردا می اندازد. این ویژگی به شدت موجب کاهش عزت نفس خواهد شد.

راه های کم کردن اهمال کاری و تقویت عزت نفس

  • مبارزه با اضطراب و افسردگی
  • تعیین اهداف کوتاه مدت
  • برنامه ریزی براساس واقعیت
  • آسان کردن کارها
  • اولویت بندی کارها
  • عدم توانایی در اصلاح تعویق انداختن
  • قضاوت مثبت درباره خود

رفتارهای در چهارچوب اخلاق و انسانیت

یکی از عواملی که به شدت بر روی کاهش عزت نفس تاثیر می گذارند انجام دادن کارهایی خارج از مرز انسانیت است. برای نمونه، بعد از جنگ آمریکا و کره، ژنرال ویلیام مایر که بعد ها به روانکاو ارشد ارتش امریکا منصوب شد یکی از پیچیده ترین موارد تاریخ جنگ در جهان را مطالعه کرد.

حدود 1000 نفر از نظامیان آمریکایی در اردوگاهی زندانی شده بودند که از استاندارهای بین المللی برخوردار بود. زندانی که محصور نبود، زندانیان به هیج وجه شکنجه نمی شدند؛ آب و غذا به وفور در آن پیدا می شد، امکان فرار وجود داشت، اما زندانیان فرار نمی کردند. با این وجود بیشترین آمار مرگ و میر زندانیان در این زندان بود، افراد با مرگ طبیعی می مردند. انهایی که  زنده بودند احترام درجه نظامی را میان خود رعایت نمی کردند و عموما با زندانبانان خود طرح دوستی می ریختند دلیل این اتفاق و مرگ ناگهانی زندانیان بعد از سال ها مطالعه توسط ویلیلم مایر کشف شد.

در این اردوگاه فقط نامه هایی که حاوی خبرهای بد بودند به دست زندانیان می رسید و خبری از نامه های مثبت و امید بخش نبود.

هر روز از آنها می خواستند در میان جمع خاطره ی که  در آن به دوستان خود خیانت کرده بودند  یا امکان ارائه خدماتی داشتند اما از انجام آن خود داری نمودند،  تعریف کنند.

هرکس که جاسوسی سایر زندانیان را می کرد سیگارجایزه می گرفت  اما کسی که در موردش جاسوسی شده بود هیچ گونه تنبیهی نم یشد، به این علت زندانیان به جاسوسی کردن  برای دریافت جایزه یی که به دیگران  آسیب وارد نمی شد عادت کرده بودند.

تحقیقات نشان داد  در این اردوگاه با به کار گیری سه تکنیک: از بین رفتن امید، اعتبار و  کاهش عزت نفس در کنار هم، سربازان به دام مرگ کشیده می شدند.

با دریافت خبرهای منفی نا امیدی ذهن فرد را فرا می گرفت، با جاسوسی عزت نفس زندانیان تخریب شده و آن ها خود را پست می یافتند، با تعریف خیانت ها اعتبار آن ها نزد دوستانشان از بین می رفت و این سه مورد برای پایان رفتن انگیزه و مرگ خاموش کافی بود به این سبک از شکنجه، شکنجه خاموش می گویند.

همانطور که گفتیم عزت نفس ارزش و بهایی است که بر اساس عقاید و باورهایمان برای خود قائل هستیم. در اغلب اوقات تغییر این عقاید کار بسیار دشواری است.

عزت نفس شما بر روی رفتاری که با خودتان دارید تاثیر بسیار زیادی دارد. در نتیجه سعی کنید روش افزایش عزت نفس  راکه در زیر توضیح داده ایم رعایت کنید:

  • خودتان را دوست داشته باشید و برای خودتان احترام قائل شوید.
  • در انتخاب هایی که مربوط به شما است تصمیم نهایی را خودتان بگیرید.
  • نقاط مثبت و قوی خود را بشناسید.
  • کارهای جدید، سخت و چالش برانگیز انجام دهید.
  • با خود مهربان باشید.
  • اشتباهاتی را که در گذشته مرتکب شده اید بدون سرزنش ناعادلانه قبول کنید.
  • وقت کافی برای خود در نظر بگیرید.
  • باور داشته باشید که شما سزاوار خوشبختی هستید.
  • قبول کنید که شما به اندازه کافی خوب و قابل اهمیت هستید.
  • وقت خود را صرف افرادی نکنید که با شما رفتار خوبی ندارند.

آیا عزت نفس پایین یک مشکل بهداشت روانی است؟

افزایش عزت نفس

خیر،  داشتن عزت نفس پایین به خودی خود یک مشکل بهداشت روانی نیست اما با یکدیگر ارتباط  تنگا تنگی دارند. برای مثال اگر مدت طولانی افسردگی یا اضطراب داشته باشد به مرور زمان عزت نفس شما کاهش می یابد. بعضی از مواردی که موجب عزت نفس پایین خواهد شد اگر برای مدت طولانی ادامه داشته باشند یا بر روی زندگی روزمره شما تاثیر بگذارند می تواند نشانه ای از وجود مشکل بهداشت و سلامت روان باشد از جمله:

  • احساس بی ارزشی یا نا امید بودن
  • سرزنش ناعادلانه خود
  • حس بی زاری و نفرت از خود
  • حس ناتوانی در انجام کارها

عزت نفس پایین کیفیت زندگی افراد را کاهش می دهد. سبب ایجاد احساسات منفی، مشکل در رابطه، انتقاد مداوم از خود، افسردگی، اضطراب، عصبانیت، شرم یا گناه می شود.

برای مثال فردی که عزت نفس پایینی دارد ممکن است در محیط کار انواع رفتارهای نا معقول همکارانشان را قبول کنند زیرا معتقد است باید عشق و دوستی به دست آورد. همچنین برعکس این مورد نیز وجود دارد. فرد با عزت نفس پایین احساس عصبانیت می کند وبه همکاران زور بگوید.

  • ترس از تلاش: فرد به توانایی و ارزش خود شک کرده و خود را از موقعیت های چالش برانگیز دور کند
  • کمال گرایی: شخصی که عزت نفس پایین دارد به شدت خود را تحت فشار قرار می  دهد که همیشه بهترین باشد.
  • ترس از قضاوت: آن ها از فعالیت های گروهی مانند ورزش همگانی یا رویدادهای اجتماعی دوری می کنند زیرا می ترسند مورد قضاوت منفی قرار بگیرند. فرد همیشه استرس دارد و در خود به دنبال نشانه هایی است که مردم آن ها را دوست ندارند.
  • انعطاف پذیری پایین: اشخاصی که عزت نفس پایینی دارند به سختی می توانند در یک رویداد چالش برانگیز شرکت کنند، زیرا آن ها از همان اول نا امید هستند.
  • عدم مواظبت از خود: این افراد اصلا به سلامت خود اهمیت نمی دهند، در واقع از خود غفلت کرده یا از خود سواستفاده می کنند، به عنوان مثال سیگار زیادی استفاده می کنند یا به الکل معتاد می شوند.
  • خود آزاری: کاهش عزت نفس در افراد موجب می شود که بیشتر در معرض آسیب به خود قرار بگیرند مانند اقدام به خودکشی یا سومصرف مواد مخدر.

علت پایین بودن عزت نفس

دلایل متعددی برای پایین بودن عزت نفس در افراد وجود دارد که به آن ها اشاره می کنیم:

  • دوران کودکی و نارضایتی از والدین
  • عملکرد ضعیف در مدرسه
  • رویدادهای استرس زا

همه افراد گاهی اعتماد به نفس ندارند اما افرادی که عزت نفس پایینی دارند اغلب از خودشان ناراضی هستند. با تکرار و تمرین مواردی که در ادامه می خوانید  عزت نفس خود را تقویت کنید.

راه های افزایش عزت نفس

برای اینکه بتوانید عزت نفس خود را بالا ببرید، موارد زیر را درنظر داشته باشیدد:

  • صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد
  • مراجعه به مشاور
  • مطالعه کتاب های گوناگون  در زمینه رشد و آگاهی خود
  • شرکت در دوره های مربوط  به توسعه فردی
  • صحبت در مورد مسائل خود
  • با خودتان به صورت مثبت صحبت کنید.
  • مانند بهترین دوست با خودتان رفتار کنید.
  • وقتی اشتباه می کنید به خودتان سخت نگیرید.
  • حامی، مهربان و با درک باشید.
  • هربار که از خود انتقاد می کنید ابتدا به دنبال شواهد عینی باشید که آیا این انتقاد درست است. متوجه خواهید شد که بیشتر صحبت های منفی شما بی اساس است.
  • خود را با دیگران مقایسه نکنید. قبول کنید که انسان ها متفاوت هستند و زندگی هرکسی به تنهایی ارزشمند است.
  • سعی کنید خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید.
  • نکات مثبت خود را قبول کنید و خود را تحسین کنید.
  • دستاورهایتان را به عنوان شانس تلقی نکنید و خصوصیات مثبتتان را نادیده نگیرید.
  • از خودتان قدردانی کنید.
  • روزانه نکات و اخلاق های مثبتی را که دارید به خودتان یادآوری کنید.
  • در این مورد می توانید از دوستانتان کمک بخواهید تا از خصوصیات خوبی که دارید یک لیست تهیه کنند.
  • گذشته و تجربه های تلخ را فراموش کنید.
  • بر زندگی در زمان حال تمرکز کنید.
  • مجموعه ای از کارت هایی با پیام های الهام بخش تهیه کنید و روزانه یکی از آن ها را بخوانید.
  • هر روز یک حرف و پیام مثبت در مورد خود بگویید.
  • در مورد آینده نگران نباشید. باور داشته باشید که نمی توانید آینده را ببینید یا تغییر دهید.
  • رویدادها و فعالیت های لذت بخشی را در طول هفته برای خود برنامه ریزی کنید.
  • ورزش به شما کمک می کند که با افسردگی مبارزه کرده و احساس خوبی داشته باشید.
  • قاطع باشید، نیازها، خواسته ها، اعتقادات، احساسات و نظرات خود را صلدقانه و به صورت مستقیم بیان کنید.
  • توصیه های ذکر شده را هر روز تمرین کنید، برای جایگزین کردن رفتارهای سالم و مفید با افکار منفی باید تلاش کنید. به خودتان زمان دهید تا عادت جدید در شما ایجاد شود و برای ترسیم پیشرفتتان از یک دفتر استفاده کنید.

برای تقویت عزت نفس خود چکار کنیم؟

بالا بردن عزت نفس

برای تقویت عزت نفس این نکات را رعایت کنید:

خود پذیری

هیچکس نمی تواند در شما احساس حقارت ایجاد کند مگر شما از قبل آن را پذیرفته باشید رزولت

پذیرش قسمت های منفی وجود

پذیرش مشکلات و ایرادهای رفتاری من اولین گام در از بین رفتار آن است.

مسئولیت پذیری

امیدواریم با خواندن این مقاله قدمی هر چند کوچک و کوتاه برای افزایش عزت نفس و دوست داشتن خودمون برداریم. برای داشتن عزت نفس هیچوقت دیر نیست.

در آخر

تمام تلاش‌تان را برای بهتر زندگی کردن به کار بگیرید. راه های تقویت عزت نفس را بخوانید و در زندگی برای بالا بردن آن تلاش کنید. یادتان باشد که شما هم دقیقا مانند تمام افراد دیگر، ظرفیت رشد و شکوفایی دارید و این خودتان هستید که باید با تلاش و دقت برای خود زندگی بهتر و بهره‌ورتری بسازید. منتظر کمک‌های غیبی یا تغییر شرایطی نباشید که صد در صد دلخواه‌تان است. این تغییر و کمک‌ها وجود خارجی ندارند.

تنها راه بهتر شدن زندگی، ایستادن روی زانوهای خود و تلاش شخصی با کمک گرفتن از منابع بیرونی و درونی خود برای شکوفا کردن استعدادها و توانمندی‌های‌تان است.

تنها راه بهتر شدن زندگی، ایستادن روی زانوهای خود و تلاش شخصی با کمک گرفتن از منابع بیرونی و درونی خود برای شکوفا کردن استعدادها و توانمندی‌های‌تان است. شما حق دارید که در فرصت کوتاهی از عمر که در اختیار دارید به بهترین تجربه‌ها و شیرین‌ترین لحظه‌ها دست پیدا کنید. این یک واقعیت است که باید جدی بگیرید؛‌ تلاش مداوم برای بهتر و بهتر شدن در زندگی.
یاد بگیرید که در این مسیر چه با یادگیری راه های افزایش عزت نفس چه هر ترفند دیگری که منجر به رشد می‌شود، زندگی را برای خود و اطرافیان‌تان زیباتر کنید. تلاش و پیگیری برای رشد بسیار ارزشمند است.

برای افزایش عزت نفس روی عکس زیر کلیک کنید و در دوره کیمیاگر ثبت نام کنید

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

برچسب‌ها: , , ,
مقالات پیشنهاد شده

2 دیدگاه. Leave new

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست