انسان های بسیاری ممکن است از اختلالات شخصیتی رنج ببرند. شاید از اطرافیان ما هم کسانی باشند که به مشکلات روحی و روانی خاصی گرفتار باشند. هرچه ما آگاهی مان را در این رابطه افزایش دهیم بیشتر می توانیم به خودمان، اطرافیانمان و جامعه ایی که در آن زندگی می کنیم کمک کنیم. در این راستا سایت موفقیت خودساخته در مقاله ی حاضر با اختلال شخصیت نمایشی و درمان شخصیت نمایشی آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت مرزی چیست و چه راهی برای درمان دارد؟
اختلال شخصیت نمایشی
این اختلال در پایان نوجوانی و اوایل بزرگسالی بروز پیدا می کند و یکی از انواع اختلالات شخصیت دراماتیک می باشد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی یا شخصیت هیستریونیک را می توان به سه دسته شخصیت نمایشی کودک، شخصیت نمایشی سرزنده، شخصیت نمایشی موافق تقسیم کرد که رفتارهای جلب توجه کننده در هر یک متفاوت با دیگری می باشد. اما به طور کلی ویژگی های مشترکی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی و شخصیت هیجانی نمایشی وجود دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی
- معنا و مفهوم اختلال شخصیت نمایشی از نام آن نیز پیداست. زندگی افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی سراسر نمایش است. آنان بیشتر شبیه بازیگران تأتر هستند تا انسان های عادی. این افراد ابراز هیجاناتشان همراه با اغراقی باور نکردنی است و دارای شخصیت هیجانی نمایشی هستند.
- رفتار آنها در جمع نشان دهنده ی آن است که به خودشان می بالند، اما از اعتماد به نفس بالایی برخوردار نیستند و همواره خواهان آن هستند که دیگران آنها را تایید کنند. اگر مورد تایید و تمجید دیگران قرار نگیرند به شدت غمگین، آزرده خاطر یا عصبانی می شوند.
- هدف آنها از زندگی جلب توجه است به همین سبب بسیار به ظاهر خود اهمیت می دهند. ممکن است لباس های نامتعارفی بپوشند یا به شیوه های خاصی خودشان را بیارایند.
- به راحتی می توان بر روی این افراد تاثیر گذاشت؛ زیرا بسیار تلقین پذیر هستند، هیجاناتشان را با شدت هر چه بیشتری بروز می دهند و زود اعتماد می کنند. در این شرایط ممکن است تصمیمات هیجانی و غیر عاقلانه ایی بگیرند.
- این افراد در مکالماتشان به گفتن کلیات بسنده می کنند و هرگز وارد جزئیات مسأله ی مورد بحث نمی شوند.
- ممکن است فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی بیشتر برای جذب جنس مخالف تلاش کند. در این راستا فرد به تخیل پردازی جنسی با کسانی که با آنها در ارتباط است می پردازد.
- احساسات افراد مبتلا به شخصیت هیجانی نمایشی به سرعت تغییر پیدا می کند. شاید به این دلیل باشد که هیچ باوری از خودش ندارد و تمام احساساتش وابسته به دیگران می باشد. همچنین می توان مهارت نقش ایفا کردن را از دلایل این رفتار دانست.
- نشانه هایی از غرور و خودخواهی در رفتار این افراد نسبت به دیگران مشاهده می شود.
بیشتر بخوانید: چرا به اعتماد به نفس کاذب و خود شیفتگی مبتلا می شویم و چه باید کنیم؟
آسیب های ناشی از اختلال شخصیت نمایشی
تمام اختلال های شخصیت پیامدهای منفی خاصی دارند که گاها تنها متوجه فرد مبتلا و گاها آسیب ها و صدماتی نیز متوجه افرادی می شوند که با مبتلایان به اختلال شخصیت در ارتباط هستند. فریب خوردن و وابستگی شدید به دیگران یکی از آسیب هایی است که ممکن متوجه فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی شود. افتادن در دام افسردگی از دیگر آسیب های این اختلال است. روابط اجتماعی و عاطفی ناکارآمد و ناپایدار نیز از پیامدهای اختلال شخصیت نمایشی است که ممکن است هم به فرد مبتلا و هم به اطرافیانش آسیب وارد کند. همچنین احتمال دارد فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی در محیط کاری با مشکلاتی روبرو شود و نهایتا منجر به از دست دادن شغل وی شود. به علاوه باید اشاره کرد که از آنجایی که افراد مبتلا به شخصیت نمایشی برای نمایش جنسی خود و جلب توجه جنس مخالف بسیارمی کوشند، ممکن است گرفتار بی بند و باری های جنسی شوند.
بیشتر بخوانید: اختلال اضطراب اجتماعی زندگی را فلج میکند| آن را جدی بگیرید
درمان اختلال شخصیت نمایشی
افرادی که به اختلال شخصیت نمایشی و شخصیت نمایشی هیجانی مبتلا هستند خودشان متوجه مسائل و مشکلاتشان نیستند. آنها از نظر خودشان انسان های عادی هستند. در واقع می توان گفت تمام افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت هستند متوجه عارضه ی خود نیستند و برای درمان اقدامی نمی کنند. پس وظیفه ی اصلی بر عهده ی اطرافیان و خانواده ی فرد مبتلا می باشد. مراجعه به کلینیک های روان شناسی و روان درمانی یا در نهایت مراجعه به روان پزشک می تواند در بهبود حال این افراد مؤثر باشد.
بیشتر بخوانید: افسردگی دوقطبی چیست؟ با آن آشنایی دارید؟
چگونه یاریگر این افراد باشیم؟
قبل از هر چیز بدانید رفتارهایی که در بالا ذکر کردیم به هیچ وجه عمدا از افراد سر نمی زند بلکه تنها نوع شخصیت آنها باعث بروز چنین رفتارهایی می شود. پس بهتر است دست از نصیحت کردن و نشان دادن درست و غلط به این افراد برداریم. ما نمی توانیم ساختمان فکری این افراد را با گفتن حرفهای تکراری، تغییر دهیم. تنها کافی ست درک کنیم که این رفتارها منشأ علمی دارند و علمی با مسأله برخورد کنیم. می توانیم از یک مشاور یا روان درمانگر برای حل مشکل این افراد کمک بگیریم.
بیشتر بخوانید: پادکست موفقیت – مزیت های بهبود شخصیت
نکته ی پایانی اینکه
باید هوشیار باشید که بازیچه ی عواطف و هیجانات نمایشی این افراد قرار نگیرید.
برای تقویت هوش لازم است تا یادگیری مهارت های مختلف را نیز افزایش دهید. خودساخته برای تقویت هوش شرکت در دوره «در یادگیری استاد شوید» را به شما پیشنهاد میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی عکس زیر کلیک کنید:
لینک کوتاه مطلب: |
برای کپی کلیک کنید |
3 دیدگاه. Leave new
من دچار این اختلال هستم و همچنین تنها و از مشکل خود ارضایی رنج میبرم دیگه نه خودمو باور دارمو نه به بقیه میتونم اعتماد کنم چون منو نمیفهمن مخصوصا پدر و مادرم که سنشون خیلی بالاست اصلا منو نمیفهمن خیلی کارا دلم میخواد تو این سن مثل دیگر افراد همسن خودم انجام بدم که نمیشه قدرت کنترل مو از دست دادم تو همه چی دوبه شکم 8 اسفند ماه میشه 18 سالم و حالم الانا زیاد خوب نیست روزای خوب و لذت بخش برام خیلی کَمَن دارم خودمو زندگیمو از دست میدم اینو نمیخوام خیلی میترسم اگه میتونید توی هدفمم گیر کردم لطفاً کمکم کنید
یکی از دلایل ابتلا به این عارضه نداشتن اعتماد به نفس هست. میتونید تو دوره کیمیاگر شرکت کنید. تقویت عزت نفس خیلی بهتون کمک میکنه از این بحران عبور کنید.
منم درست هم سن و هم جنس تو هستم…شاید باهم بتونیم راه چاره ای پیدا کنیم، چون کسی هستم که شرایط تو رو از همه لحاظ درک میکنم.
ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!