درمان کمال گراییمقالهوبلاگ

راه های درمان کمال گرایی را یاد بگیرید تا اسطوره زندگی دیگران شوید

اشتراک گذاری این مطالب در:

اگر فکر می‌کنید نتیجه‌ی کارها همیشه باید 100 باشد و غیر از این چیزی شما را راضی نمی‌کند، باید بگوییم که کمال‌گرا هستید. کمال گرایی یعنی اینکه توقعات و انتظارات را از خودتان، پدیده‌ها و اطرافیان بیش از حد واقعی بالا ببرید. در این صورت اگر اشتباهی رخ دهد و یا نتیجه آنطور که می‌خواهید نشود، به دام کمال گرایی می‌افتید.
اما راه های درمان کمال گرایی چیست و چطور می‌توانید برای همیشه این خصوصیت را کنار گذاشت؟ ما سعی داریم در این مطلب به این موضوع بپردازیم.
آنچه در ادامه می‌خوانید:

  • تغییر نحوه ادای جملات یکی از راه های درمان کمال گرایی
  • از قضاوت زود هنگام فاصله بگیرید
  • بپذیرید که هر کس فقط در یک یا چند کار موفق است
  • به جای فکر کردن به نتیجه، از مسیر لذت ببرید
  • اعتماد به نفس خود را افزایش دهید

تغییر نحوه ادای جملات یکی از راه های درمان کمال گرایی

همانطور که گفتیم یکی از نشانه‌های داشتن خصوصیت کمال گرایی، اعتقاد به 100 بودن نتایج کارهاست. حالا اگر یک کار بر طبق پیش بینی شما پیش نرفت به جای گفتن جملاتی از قبل «شکست خوردم»، «به نتیجه نرسید» و … جملات مثبت‌تری را استفاده کنید. برای مثال بگویید «هنوز به نتیجه نرسیده است»، «هنوز پیروز نشده‌ام» و … .
می‌دانید فرق این دو نوع جمله در چیست؟
شما در اولی گرفتار کمال‌گرایی مفرط هستید. به طوری که کار را تمام شده می‌بینید و دیگر انگیزه‌ای برای ادامه دادن و تلاش کردن ندارید. وقتی می‌گویید شکست خوردم یا نتیجه نگرفتم یعنی همه چیز به پایان رسید. ولی وقتی بگویید هنوز به نتیجه‌ی دلخواهم نرسیده‌ام، یعنی گوشه‌ای را برای بلند شدن باز گذاشته‌اید.

درمان کمال گرایی / راه های درمان کمال گرایی

از قضاوت زود هنگام فاصله بگیرید

یکی دیگر از راه های درمان کمال گرایی کنار گذاشتن قضاوت‌های زودهنگام است. نداشتن صبر و حوصله باعث می شود تا خیلی سریع در مورد موضوعات مختلف نتیجه بگیرید. آدم‌های کمال گرا نه تنها از خودشان توقع زیادی دارند، بلکه حتی معتقدند دیگران هم باید همه چیز را به نحوه احسن انجام دهند.
به همین دلیل است که هیچ چیز راضی‌شان نمی‌کند. اطرافیان هر چقدر هم تلاش کنند، به چشم‌شان نمی‌آید. خوب اگر شما به این خصوصیت مبتلا هستید، همین حالا قضاوت را کنار بگذارید. ما نمی‌گوییم از همان ابتدا همه چیز (حتی شکست) را بپذیرید. زیرا پذیرش این موضوع برای افراد کمال گرا نشدنی است.
اما به شما توصیه می‌کنیم که صبور باشید و از قبل قضاوت نکنید. ممکن است آنچه که در نگاه شما کوچک و خرد است، روزی بزرگ شود. اگر یکی از اطرافیان یا دوستانتان برای خوشحال کردن شما کار مهمی را انجام داده‌اند ولی نتیجه نداده است، صبر کنید ممکن است در بلند مدت نتیجه بگیرید. گاهی زمان زیادی طول می‌کشد تا انتظار شما برآورده شود.
آدم‌های عجول همه چیز را تمام شده می‌بینند.

کمال گرایی باعث می‌شود که فکر کنید باید در همه نمره‌ی 20 بگیرید. در حالی که اصل تخصص می‌گوید هر کس فقط در یک یا چند رشته‌ی معدود می‌تواند متخصص باشد. اگر بخواهید در همه‌ی امور 100 باشد، در هیچ یک موفق نمی‌شوید. زیرا کارها به تمرکز، انرژی و زمان نیاز دارند.

بپذیرید که هر کس فقط در یک یا چند کار موفق است

کمال گرایی باعث می‌شود که فکر کنید باید در همه نمره‌ی 20 بگیرید. در حالی که اصل تخصص می‌گوید هر کس فقط در یک یا چند رشته‌ی معدود می‌تواند متخصص باشد. اگر بخواهید در همه‌ی امور 100 باشد، در هیچ یک موفق نمی‌شوید. زیرا کارها به تمرکز، انرژی و زمان نیاز دارند.
وقتی انرژی، زمان و تمرکز خود را بر روی یک یا فقط 2 و یا 3 کار قرار دهید، شانس موفقیت شما در همان کارها بیشتر می‌شود. برای مثال شانس شما برای تبدیل شدن همزمان به آشپز حرفه‌ای، نقاش چیره‌دست، موسیقی‌دان زبده، نویسنده‌ی حاذق، عکاس خلاق و فرش باف خیلی کمتر است. اما فرصت بیشتری دارید که به یک آشپز خوب و درجه یک تبدیل شوید و یا یک نویسنده‌ی مشهور باشید.
وقتی تمام تمرکز خود را روی یک کار قرار می‌دهید به مروز زمان به تمامی جزئیات آن مسلط می‌شوید. به طوری که بعد از مدتی به متخصص در آن کار تبدیل می‌شوید. ولی وقتی بخواهید در همه‌ی امور بهترین باشید، حواس و تمرکز ندارید و از سوی دیگر وقت کافی هم برای پرداختن به جزئیات ندارید. ممکن است در 10 کار نمره‌ی 50 بگیرید ولی احتمال 100 شدن خیلی کم است.

به جای فکر کردن به نتیجه، از مسیر لذت ببرید

یکی دیگر از روش های درمان کمال گرایی (The treatment of perfectionism) لذت بردن از مسیر است. اگر چه تجسم رویا می‌تواند سرعت حرکت به سمت هدف را بیشتر کند، اما برای افراد کمال‌گرا فکر کردن بیش از حد به نتیجه کمی خطرناک است. این افراد از مسیر هیچ لذتی نمی‌برند و فقط به نتیجه می‌اندیشند.
وقتی کسی از حرکت کردن لذتی نبرد، فقط به این فکر می‌کند که زودتر تمام شود. درست مثل کسی که در حال درس خواندن است و به اجبار و برای کسب نمره درس می‌خواند. اما هیچ لذتی از کتاب خواندن نمی‌برد. در نهایت فقط حرکت عقربه‌های ساعت را نگاه می‌کند و صفحات باقی‌مانده‌ی کتاب را می‌شمرد.
اما وقتی کسی از خواندن محتوای کتاب لذت ببرد، حتی به تمام شدن فکر نمی‌کند. هر چه به پیش می‌رود کنجکاوی‌اش برای یادگیری مطالب بیشتر، افزایش می‌یابد.

راه های درمان کمال گرایی / روش درمان کمال گرایی

اعتماد به نفس خود را افزایش دهید

کمبود اعتماد به نفس هم می‌تواند شما را به فردی کمالگرا تبدیل کند. می‌دانید چر؟ یکی از دلایلی که باعث می‌شود، کمال‌گرا شوید، سرزنش کردن خودتان است. وقتی بیش از حد خود را با دیگران مقایسه می‌کنید، خود را فردی ناقص تصور می‌کنید. زیرا دیگران در چشم شما اسطوره هستند و شما توانایی رقابت با آن‌ها را ندارید. در نتیجه اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهید.
اگر به دنبال راه های درمان کمال گرایی هستید، باید از مقایسه کردن خود با دیگران بپرهیزید. خود را سرزنش نکنید و اعتماد به نفس را در خود تقویت کنید. با روحیه‌ی خودباوری حتی اگر بدترین شکست را هم در زندگی بخورید، باز هم آن را پذیرفته و دوباره تلاش می‌کنید.

اگر فکر می‌کنید کمال گرا هستید و از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرید، خودساخته شرکت در دوره کیمیاگر را به شما پیشنهاد می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

برچسب‌ها: , , , , ,
مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست