مقالهموفقیت در روابطوبلاگ

رک بودن یعنی چه؟ | تفاوت رک بودن با بی ادبی

اشتراک گذاری این مطالب در:

رک بودن یعنی چی و چه حد و مرزی دارد؟ آیا رک بودن همان بیشعوری است؟ آیا به کسی که رک و صریح است، گستاخ گفته می‌شود؟ چه تفاوتی بین رک بودن با بی ادبی وجود دارد؟ چرا نباید گاهی رک و صریح باشیم؟ در چه مواردی رک بودن کارساز است؟

اینها سوالاتی پیرامون «رک بودن» است. متاسفانه بسیاری از افراد معنای دقیق این اصطلاح رایج را نمی‌دانند. اگرچه در بسیاری از مکالمات روزانه از آن استفاده می‌شود. اما افراد زیادی هستند که حد و مرزی برای آن نمی‌شناسند. ما در اینجا قصد داریم ضمن ارائه یک تعریف خلاصه و کامل، شما را با تفاوت رک بودن با گستاخی آشنا کنیم. پس تا انتهای این مطلب خودساخته با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی چیست؟

رک بودن یعنی چی؟

رک بودن یعنی داشتن صراحت در گفتار و رفتار. از نظر روانشناسان صراحت مهم‌ترین راه برای جلوگیری از ایجاد سوءتفاهم است. از سوی دیگر باعث تقویت قدرت نه گفتن می شود. وقتی قادر به برآورده کردن درخواست‌های دیگران نیستید، بهترین کار استفاده از جملات صریح است.

برای مثال فرصت بیرون رفتن با صمیمی‌ترین دوست خود را ندارید. اما مصرانه از شما می‌خواهد که به همراه بروید. خوب شما قادر به رفتن نیستید و باید در خانه بمانید و به کارهای عقب افتاده خود رسیدگی کنید. در این مواقع وقتی دست رد به سینه دوست خود می‌زنید و خیلی مودبانه به او توضیح می‌دهید که قادر نیستید درخواستش را اجابت کنید، در واقع رک و صریح رفتار کرده‌اید.

خوب حالا که متوجه شدید رک بودن یعنی چی لازم است با برخی دیگر از نکات در مورد آن آشنایی پیدا کنید.

بیشتر بخوانید: 6 مورد از راه های تقویت روابط اجتماعی / دلایل نیاز به داشتن روابط اجتماعی قوی

در چه جاهایی باید رک گو شویم؟

اختلافی که بین اغلب ما در استفاده از جملات صریح و رک وجود دارد، زمان و مکان استفاده از آنست. رودربایستی یا خجالت کشیدن درست نقطه مقابل رک بودن است. گاهی نیاز است تا ما با صراحت نظر خود را ابراز کنیم. اما خجالتی بودن مانع از این کار می‌شود.

گویی چیزی از درون به ما می‌گوید الان جایش نیست. یا شاید درست نیست که این حرف را بزنید. اما آیا واقعا فکر شما درست می‌گوید؟

هر وقت چیزی به ضرر شما باشد، نباید خجالت بکشید. اگر قرار باشد ضرر کنید و در مقابل بهای سنگینی را پرداخت کنید، چرا نباید صریح و رک باشید؟ رک بودن دقیقاً بخاطر اینست که سوءتفاهمات و مشکلات پیش‌رو را بردارید. حرفتان را همان اول بزنید و از اختلافات بعدی جلوگیری کنید. پس هیچ جا و مکانی نمی‌تواند مانعی برای رک گویی باشد. بلکه این نفع و ضرر شماست که تعیین می‌کند در کجا رک باشید و در کجا از رک‌گویی خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت مرزی چیست و چه راهی برای درمان دارد؟

رک بودن یعنی چی / رک بودن چیست

آیا رک گویی رابطه‌ها را تخریب می‌کند؟

رک گویی در بسیاری از مواقع باعث ناراحتی دیگران می‌شود. البته نباید این مورد باعث شود تا از بیان نظرات درست خودداری کنید. وقتی چیزی قرار است به شما آسیب بزند، باید از همان ابتدا از جلوگیری کنید. اگر صراحت نداشته باشید، همه چیز بر علیه شما می‌شود و بعد از مدتی نسبت به طرف مقابلتان بدبین می‌شوید. چرا که فکر می‌کنید او باعث این خسارت شده است.

در واقع وقتی نظر درست خود را از همان ابتدا ابراز نکنید، بعدها وارد مرحله بحرانی‌تری می‌شوید. اما وقتی همان ابتدا «نه» بگویید، ناراحتی کمتری پیش می‌آید و بعد از مدتی کوتاهی هم فراموش می‌کند.

برای مثال دوست صمیمی‌تان از شما می‌خواهد که با وارد یک سرمایه‌گذاری شوید. اما با توجه به اطلاعاتی که پیش‌تر در مورد آن پروژه دارید، می‌دانید که محکوم به شکست است. خوب در اینجا باید دست رد به سینه دوست خود بزنید. رک و صریح کنار بکشید. درست است که دوست صمیمی‌تان ناراحت می‌شود. اما این ناراحتی کمتر از ناراحتی است که بعد از ورشکسته شدن ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: روانشناسی تیپ های شخصیتی نسبت به دستورالعمل ها

چه تفاوتی بین رک بودن و بی ادبی وجود دارد؟

متاسفانه بسیاری از افراد نمی‌دانند رک بودن چیست و چطور باید از آن استفاده کنند. بسیاری از افراد بی‌ادبی، گستاخی و بیشعوری را با رک بودن اشتباه می‌گیرند. وقتی کسی از شما نظرخواهی می‌کند و شما با توجه به خیرخواهی، خیلی با صراحت انتقاد می‌کنید، به آن رک بودن می‌گویند.

در رک گویی و صراحت چیزی به نام جملات بی‌ادبی و رکیک گویی وجود ندارد. نقد باید منصفانه و مبتنی بر ادب و شعور باشد. وقتی بدون هیچ دلیلی از دیگران ایراد می‌گیرید، دیگر به آن رک بودن نمی‌گویند.

برای مثال اینکه شما به همکار خود بگویید قدش خیلی کوتاه یا دماغش بزرگ است، رک گویی نیست. بلکه وارد حیطه بی‌ادبی می‌شود.

بیشتر بخوانید: از ارزشمندی تا خودباوری: تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس

رک بودن یعنی چی / رک بودن چیست / تفاوت رک بودن با بی ادبی

رک گویی سازنده است

اولین راه تشخیص رک گویی، سازنده بودن آنست. وقتی باید رک باشید که مطمئن باشید با این کار یا یک نفر را از اشتباه کردن و سقوط کردن نجات می‌دهید و یا از خسارت خود جلوگیری می‌کنید. وقتی با رک گویی اعتماد به نفس کسی را از او بگیرید و او را تحقیر و له کنید، آیا باز هم به آن صراحت و رک بودن می‌گویند؟

 

برچسب‌ها: , , ,
مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست