درمان کمال گراییمقالهوبلاگ

تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی چیست؟

اشتراک گذاری این مطالب در:

وقتی از کمال گرایی صحبت می‌کنیم همه در ذهن خود کمال گرایی منفی را تداعی می‌کنند. البته هر صفت خوب و بدی که از آن نام می‌بریم باید به مقدار کمی در ما باشد. برای مثال غرور، استرس، عصبانی شدن، آرامش و … همه برای تعادل رفتاری و تعاملات اجتماعی لازم هستند. برای مثال استرسی که همه آن را صفت بدی می‌دانند، اگر نباشد چیزی وجود ندارد که شما را به سمت جلو حرکت دهد. پس کمال گرایی هم گاهی می‌تواند صفت مثبتی باشد. با این حال باید تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی را هم بدانید.

در این مطلب خودساخته ما قصد داریم شما را با تفاوت‌های این دو مفهوم آشنا کنیم.

تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی چیست؟

بسیاری از ما کمال گرایی را صفت بدی می‌دانیم. اما واقعیت اینست که باید به جای واژه کمال گرایی از واژه «کامل گرایی استفاده کنیم. کمال گرایی آنقدرها هم که فکر می‌کنید منفی نیست. بلکه چون اصطلاح رایجی در بین عموم مردم است، ما هم در سایت خودساخته به جالی کامل گرایی از کمال‌گرایی استفاده می‌کنیم.

تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی را می‌توان به صورت زیر شرح داد:

کمال گرایی: این اصطلاح زمانی استفاده می‌شود که سعی کنید کارهایتان را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. در عین حال اگر هم نقطه ضعفی در کار وجود دارد، آن را به مرور زمان برطرف کنید. پس کمال گرایی نه تنها بد نیست بلکه حتی یک صفت مثبت هم محسوب می‌شود.

کامل گرایی: کامل گرایی به این معناست که شما منتظرید تا همه چیز کامل شود و سپس کار را شروع کنید. پس از آنجا که هیچ گاه شرایط به طور 100 درصد کامل نمی شود، شما هم برای شروع کردن آماده نمی‌شوید. همین کامل‌گرایی می‌تواند مانع بزرگی برای پیشرفت و برداشتن قدم اول در زندگی باشد.

تفاوت کمال گرایی و کامل گرایی

تفاوت کامل گرایی و کمال گرایی با یک مثال

فرض کنید می‌خواهید در رشته برنامه‌نویسی به استاد تبدیل شوید. برای این کار شما یا کمال‌گرا هستید و یا کامل‌گرا. خوب بر این اساس می‌توان شما را اینطور توصیف کنیم:

اگر کمال‌گرا هستید: سعی می‌کنید آموزش‌های ضروری را یاد بگیری تا بتوانید در این رشته استاد شوید و شروع به تدریس و کسب درآمد کنید. یعنی از همان مرحله اول یادگیری هم به فکر کار خود هستید.

اگر کامل گرا هستید: آنقدر صبر می‌کنید تا همه چیز را یاد بگیرید و به یک استاد تمام عیار تبدیل شوید. سپس برای شروع کردن و کار کردن تصمیم بگیرید.

در این مثال به راحتی می‌توان نتیجه فرق بین کمال گرایی و کامل گرایی را مشاهده کرد. در فرد کمال گرا شما از کمترین مرحله شروع کرده تا به یک استاد تبدیل شوید. سپس در این مسیر تجاربی را کسب می‌کنید که در تبدیل شدن شما به استاد برنامه‌نویس تاثیرگذار است.

اما وقتی کامل گرا هستید و منتظر کامل شدن می‌مانید، این اتفاق نمی‌افتد. زیرا تجربه چیزی است که اغلب با تلاش خود شما بدست می‌آید. تا زمانی که وارد کارزار عمل نشوید، نمی توانید آنچه را که خوانده‌اید یا یاد‌گرفته‌اید، در ذهن حلاجی کنید. دانسته‌ها هم در نتیجه تمرین نکردن از ذهن متواری می‌شوند.

نشانه‌های کامل گرایی یا کمال گرایی منفی

با توصیفات و شرحی که دادیم به نظر می‌رسد که کمال گرایی نمی‌تواند صفت منفی محسوب شود. مگر اینکه بیش از شود که دیگر به آن کامل گرایی یا کمال گرایی منفی می‌گوییم. نشانه های یک فرد کمال گرا عبارت است از:

نداشتن روحیه ریسک‌پذیری

یکی از علائم و نشانه‌های افراد کامل‌گرا، ترس از ریسک ‌کردن است. این افراد سعی می‌کنند با تکیه بر منطقه امن خود، از اشتباه کردن پرهیز کنند. همین عامل از موفقیت‌شان پیشگیری می‌کند و باعث می‌شود همیشه در جا بزنند. این افراد فکر می‌کنند اشتباه حتی اگر کوچک باشد، جرمی نابخشودنی است. بنابراین نباید به هیچ عنوان از منطقه امن خارج شد تا مرتکب اشتباه نشوند.

از انتقادات دیگران ترس و واهمه دارند

یکی از تفاوت های کمال گرایی و کامل گرایی در ترس آن‌ها از انتقاد است. افراد کامل‌گرا ترس عجیبی از کامل‌گرایی دارند. از نظر آن‌ها انتقاد دیگران به معنای ضعف شدید است. بنابراین دوست ندارند مورد خطاب دیگران قرار بگیرند. این افراد فکر می‌کنند کاملند و نیازی به گوشزد و پند و اندرز دیگران ندارند. وقتی هم کسی از آن‌ها انتقاد کند، فکر می‌کنند کل شخصیت آن‌ها زیر سوال رفته است.

اما یک فرد کمال گرا برای بهبود شخصیت خود نیاز دارد تا دیگران عیب‌هایش را بگویند. بنابراین انتقاد‌پذیری را می‌پذیرد.

راههای مبارزه با کمال گرایی

تنبلی و به تعویق انداختن کارها

یکی از مشکلات افراد کامل گرا یا افرادی که به کمال گرایی منفی مبتلا هستند، تنبلی است. از آنجایی که این افراد منتظر می‌مانند تا شرایط بر وفق مرادشان شود و سپس برای دستیابی به هدف تلاش کنند، هیچ گاه زمان آن نمی‌رسد. این افراد اغلب منتظر روز شنبه، اول ماه، سال جدید و … میمانند.

اما افراد با صفت کمال گرایی مثبت منتظر چنین روزها یا شرایطی نمی‌مانند. بلکه از همین حالا شروع کرده و تنبل نمی‌شوند.

نداشتن اعتماد به نفس

از دیگر تفاوت‌های بین کمال گرایان و کامل گرایان در اعتماد به نفس آن‌هاست. افراد کامل‌گرا فکر می‌کنند برای انجام برخی از امور از توانایی کافی برخوردار نیستند و بنابراین آن را انجام نمی‌دهند. در واقع نداشتن اعتماد به نفس به آن‌ها ترس و استرس وارد می‌کند. اما یک فرد کمال‌گرای مثبت به خودش و توانایی‌هایش اطمینان کامل دارد. بنابراین برای دستیابی به آرزوهایش تلاش می‌کند.

اگر فکر می‌کنید کمال گرا هستید و از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرید، خودساخته شرکت در دوره کیمیاگر را به شما پیشنهاد می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید:

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

 

مقالات پیشنهاد شده

1 دیدگاه. Leave new

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست