رشد فردیمقالهوبلاگ

روش صحیح انتقاد از دیگران را یاد بگیرید تا از حرف‌های‌تان استقبال کنند

اشتراک گذاری این مطالب در:

روش صحیح انتقاد از دیگران را بلد هستید؟ باید بدانید که انتقاد سازنده و مخرب داریم. اگر هدف‌تان کوبیدن و ناراحت‌کردن دیگران است که هیچ؛ اما اگر قصد دارید که به آنها برای بهترشدن کمک کنید و نقدی مثبت داشته باشید، باید اصول کار را هم یاد بگیرید. وقتی روش صحیح انتقاد از دیگران را بلد باشید، نظرات‌تان باعث سازندگی می‌شود و به طرف مقابل‌تان کمک می‌کند تا رشد کند و تغییرات مثبت را تجربه نماید. در این مقاله خودساخته به شما می‌گوییم که چگونه دیگران را نقد کنید که حرف‌تان را بپذیرند و نتیجه‌ای مثبت از کارتان ببینید.

فرق بین سازندگی و تخریب را در نظر بگیرید

نقد سازنده باعث می‌شود که طرف مقابل‌تان برای تغییری که به او می‌گویید، تشویق شود و از آن استقبال کند. تشویق‌شدن برای انجام توصیه شما ناشی از ایجاد جوانه انگیزه‌ای است که در دلش می‌کارید. پس برای همین است که دوست دارد، حرف‌تان را بپذیرد و عملی کند.

اما نقد منفی تمام انرژی او را می‌گیرد و احساسی بد هم نسبت به شما در طرف مقابل به وجود می‌آورد. یادتان باشد که نباید عزت نفس دیگران و روحیه‌شان را تخریب کنید. در صورت تخریب آنها، حتی اگر نقد درست هم باشد، کسی پذیرایش نخواهد بود. شیوه مطرح‌کردن و در نظرگرفتن احساس و شخصیت هر فرد بسیار مهم‌تر از مطرح‌کردن نظر و نقد است.

شیوه مطرح‌کردن مهم‌ترین موضوع است

روش صحیح انتقاد از دیگران را باید بلد باشید تا به او کمک کنید. شیوه مطرح‌کردن موضوع بسیار مهم‌تر از چیزی است که می‌گویید. مثلا اگر دوست‌تان اضافه وزن پیدا کرده و می‌خواهید این موضوع را به او بگویید، باید حسابی جوانب احتیاط را رعایت کنید.

اگر کسی روحیه انتقاد پذیری ندارد، هرگز توی ذوقش نزنید و با عبارات و کلماتی که او را تحقیر می‌کند، موضوع اضافه وزن را یادآوری نکنید. اگر دلسوز هستید و از روی نیات خوب قصد انتقادکردن دارید، باید شکل و شیوه‌ای هم برای گفتن نقد و نظرتان پیدا کنید که احساسات طرف مقابل‌تان را جریحه‌دار نمی‌کند.

چگونه انتقاد سازنده داشته باشیم؟

حواس‌تان به اثرگذاری نقدهای‌تان باشد

یادتان باشد که ما انسان‌ها در کنار تمام موجودات دیگر در این دنیا به شکلی دومینووار به یکدیگر متصل هستیم. پس نمی‌توانیم با نیات شوم و بدی که گاهی نسبت به هم داریم، پیش برویم. اثر حرکات بد، رفتارهای ناخوشایند و بدی‌های‌مان به دیگران در نهایت خودمان را هم تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و قربانی می‌کند.

پس همیشه جانب انصاف را رعایت کنید و روش صحیح انتقاد از دیگران را بدانید تا دل‌شان شکسته نشود و آسیب نبینند. دوست دارید که کسی با نیتی بد شما را نقد کند و زندگی‌تان را تحت‌تاثیر قرار بدهد؟ خیر. این را هم در نظر بگیرید که شاید نیت بد و منفی که شما در پشت توصیه نقادانه خود دارید از سوی طرف مقابل‌تان مورد قبول قرار بگیرد. در این صورت، مسئول هرچه که برای آن فرد پیش بیاید، شما هستید. یعنی شاید طرف نقد نادرست‌تان را بپذیرد و به اشتباه در راستای توصیه شما حرکت کند؛ توصیه‌ای که حسن نیتی در آن نیست.

چگونه انتقاد سازنده داشته باشیم؟

انتقاد کردن باید با حسن‌نیت همراه است و به شکلی درست انجام می‌شود. منظور از شکلی درست چیست؟ یعنی شما باید با زبانی شیرین و خوش و در محیطی مناسب و زمانی درست نظرات و نقدهای‌تان را مطرح کنید. اگر در میان جمع به کسی انتقاد کنید، او را به لاک دفاعی یا حالت تهاجمی دعوت می‌کنید. در هر دوی این شرایط حرف‌تان موردقبول واقع نخواهد شد و اثرگذاری اندکی هم خواهد داشت. شما که چنین چیزی را نمی‌خواهید، می‌خواهید؟

روی نکته‌ای خاص متمرکز شوید نه خود فرد

تمرکز بر نکته‌ای خاص راه نقد‌کردن است. قرار نیست که شخصیت فرد را به خاک و خون بکشید. شما می‌خواهید که او را متوجه نکته‌ای خاص کنید و هدف‌تان این نیست که او ناراحت شود و آزار ببیند. پس بهتر است که به جای صحبت‌کردن از زمین و زمان در هنگام بیان انتقاد خود، فقط بر موضوع موردنقدتان تمرکز کنید و بس.

روش صحیح انتقاد از دیگران را یاد بگیرید

در آخر

روش صحیح انتقاد از دیگران را یاد بگیرید تا حرف‌هایتان خریدار داشته باشد. این مهم است که حرف را چطور مطرح کنید که موردقبول قرار بگیرد. به صرف اینکه حق با شماست و نقدتان وارد است، اجازه ندارید که شخصیت طرف مقابل‌تان را لگدمال کنید. نقد در فضایی مثبت و آرام جواب می‌دهد.

اگر حسن‌نیت دارید که موردی ندارد اما اگر قصدتان آزار دیگران است و می‌خواهید با ابراز نقد منفی، آنها را کوچک کنید، یادتان باشد که قبل از هرکس و هرچیز، این شما هستید که کوچک می‌شوید و نتیجه کار بدتان به زندگی‌تان بازمی‌گردد. نقدکردن و نقدشنیدن هنری است که باید بلد باشیم. چون در موقعیت‌های مختلف زندگی با مقوله انتقاد و نقد مواجه خواهیم شد. اگر مدیریت آن را بلد نباشیم، ضرر زیادی خواهیم کرد.

مثلا در موقعیت‌ها و جایگاه شغلی به عنوان رئیس یا کارمند همیشه با نقدهایی روبه‌رو هستیم. کسی که نتواند شرایط نقد را به‌درستی مدیریت کند، قطعا دچار مشکلات ارتباطی و تعاملی مختلف خواهد شد. پس بهتر است که نقدپذیری و نقدکردن را در مسیری درست یاد بگیریم.

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست