مقالهموفقیتموفقیت در کسب و کاروبلاگ

چگونه بدون شروع مجدد، شغل خود را تغییر دهیم؟

اشتراک گذاری این مطالب در:

ایده تغییر شغل و وارد شدن به یک صنعت یا شغل جدید ترسناک است. احتمال دارد که این ترس و استرس زیاد، باعث شود تا با ناراحتی در موقعیت فعلی خود باقی بمانید. اما اگر واقعا به تغییر علاقه دارید، می توانید بدون دست کشیدن از موقعیت حرفه ای خود از تاکتیک های زیادی که وجود دارد استفاده کنید و شغل خود را تغییر دهید.

در واقع کسب و کارها درحال تکامل و پیچیده تر شدن هستند و چشم انداز کنونی تجارت جهانی تغییر کرده است. همچنین مدیران و رهبران وارد عصر جدید، “تعیین استعداد” شده اند و اغلب آن ها قبل از استخدام، کارمندان خود را با دقت ارزیابی می کنند. می توان گفت که موج برگشته است و رهبران به جای قدرت، مغز و تجربه بیشتر به دنبال پتانسیل افراد هستند. درحال حاضر کارفرمایان می دانند که استخدام بر اساس عملکرد گذشته و سابقه کار، موفقیت آینده افراد را تضمین نمی کند. از این رو به دنبال یافتن افرادی هستند که برای یادگیری مهارت های جدید میل و انگیزه کافی داشته باشند.

حتما بخوانید: 12 استراتژی مذاکره رقابتی برای رسیدن به سود بیشتر

توصیه هایی برای تغییر شغل

در سال 1920 یک اصطلاح جدید به نام ” اثر هاله” توسط ادوارد تورندایک ابداع شد. به عبارتی مفهوم این اصطلاح ساده است: “اگر ابتدا فردی را در نور خوب ببینید، کم کردن نور و بد دیدن او دشوار می شود و بالعکس اگر او را بد ببینید، خوب دیدنش سخت می شود.”

در مقاله ای که توسط هاروارد بیزنیس ریویو منتشر شد، دریافتند که مدیران، روسای جمهور، معاونان روسای جمهور و سایر افراد سطح بالا در دام این اثر هاله، برای ارزیابی نامزد های جدید می افتند. به عبارتی بر اساس درک اولیه ای که از توانایی های آن ها دارند که اغلب فراتر از ویژگی های این نامزد هاست، گرفتار می شوند و دیگر نامزد ها را دست کم می گیرند.

شاید بپرسید، پس چگونه برای عبور از این تله مذاکره کنیم و پتانسیل واقعی خود را برای تغییر، به اشتراک بگذاریم؟

با اعتماد به نفس شروع کنید.

زیرا شما دانش لازم برای تحول حرفه خود را در اختیار دارید. درواقع افراد استخدام کننده به اعتبار نامه هایی که در شرح شغل و سابقه افراد نوشته می شود، توجه نمی کنند. از این رو در بازار امروز، مدیران استخدام می دانند که نامزدها اشتیاق و انگیزه تغییر صنعت را دارند، به همین منظور تمایل آن ها برای جذب این استعداد های جدیدی که تغییر دهنده بازی هستند، بیشتر می شود. کلودیو فرناندز، مشاور اجرایی و نویسنده در راستای همین موضوع می گوید: “توانایی سازگاری با برنامه ها و محیط های پیچیده تر و رشد در آن ها نشانه موفقیت افراد است.”

حتما بخوانید: ویژگی های شخصیتی برای استخدام شغل تا چه اندازه مهم هستند؟

یک استراتژی بالقوه ایجاد کنید.

نکات کلیدی و مهارت های خود را توسعه دهید. زیرا فرصتی برای استفاده خلاقانه و مجدد از تجربه تان در یک زمینه یا صنعت جدید را دارید. برای مثال، می توانید استراتژی های خود را برجسته کنید و به صورت جسورانه به احیای شرکت های مشکل دار یا هدایت و تسلط بر استارت آپ ها ، بپردازید. ایجاد یک استراتژی بر اساس توانایی هایتان کار سختی نیست. بنابراین اگر می توانید به دیگران کمک کنید، این کار را انجام دهید.

علاوه بر این، برخلاف بسیاری از نامزدهای شغلی جوان تر، شما شبکه ای از مخاطبین در اطراف خود دارید که به طور بالقوه بهترین عملکرد را در سایر صنایع دارند و می توانند به شما در ارتباط با مصاحبه کننده ها کمک کنند. هنگامی که یکی از مخاطبین خود را به عنوان حامی “وینگمن” تعیین کردید، می توانید به او اعتماد کنید تا از شما به عنوان یک نامزد واجد شرایط، دفاع کند.

حتما بخوانید: چطور موقعیت شغلی که می‌خواهیم را راحت بدست آوریم؟

فرصت هایی را پیدا کنید که در آن ها بی تجربگی یک فضیلت است.

ممکن است متوجه نباشید که بی تجربه بودن یک سرمایه برای تلاش های آینده شماست. درواقع شرکت هایی وجود دارند که می خواهند افرادی عادی و بی تجربه را استخدام کنند. همانطور که می دانید کسب و کارهای در حال رشد معتقدند که پاسخ همیشه در تجربه نیست. بنابراین تحقیقات خود را انجام دهید و شرکت هایی را که به دنبال افرادی با اشتیاق و فرصت طلب هستند، پیدا کنید. شرکت هایی که دنبال رو نیاز های در حال تحول، چالش های جدید، راه حل های خلاقانه و افراد باهوش هستند را بیابید تا دست شما برای انجام کارهایی که می خواهید باز باشد.

شرکت هایی که به دنبال پتانسیل و توانایی های افراد هستند، برای افراد خود ارزش بسیاری قائل می شوند، افرادی که می توانند با داشتن کمی اطمینان و راهنمایی به راحتی با موقعیت های جدید کنار بیایند. این نوع شرکت ها استخدام را بخشی از استراتژی های کسب و کار خود می دانند و برای آن ها استخدام کردن افراد عالی، یک تلاش پر خطر و یک ماموریت حیاتی به شمار می رود. بنابراین شرکتی را پیدا کنید که به شما شانس ایجاد تفاوت را می دهد. همچنین سعی کنید که برای تاثیر احساسی کار خود ارزش قائل شوید.

حتما بخوانید: 5 استراتژی طلایی برای راه اندازی کسب و کار جانبی

سخن آخر

بر روی استراتژی های خود تمرکز کنید، و انگیزه، کنجکاوی، مشارکت و عزم خود را برای امتحان کردن چیزهای جدید به کار گیرید. از این رو برای تعقیب اهداف بالاتر جاه طلبی زیادی نشان دهید، تا بتوانید بدون آنکه از اول شروع کنید، شغل خود را تغییر دهید.

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست