مقالهموفقیت در کسب و کاروبلاگ

3 درس موثر یوگا در دنیای کسب و کار و برندسازی

اشتراک گذاری این مطالب در:

در ورزش یوگا، اصلی وجود دارد که معتقد است برای رشد کردن باید ریشه دواند. در زمستان ها، درختان ریشه هایشان را در عمق بیشتری از خاک رشد می دهند تا مواد مغذی را برای روزهای سخت این فصل ذخیره کنند. درست به همین صورت، یک کمپانی تازه شکل گرفته هم باید برای روبرو شدن با چالش ها و موانعی که در دنیای کسب و کار وجود دارند، انرژی ذخیره کند. یوگا و کارآفرینی، هر دو شخصیت های تیپ A را می طلبند. یعنی شخصیتی که رقابت پذیر، بلندپرواز وصبور باشد. اما اگر از این دسته افراد نیستید، نگران نباشید. به کمک خودساخته می توانید این ویژگی ها را در خودتان پرورش دهید. اما چگونه می شود با استفاده از درس های یوگا، مسیر بهتری را برای شکل دهی و پیشبرد برند خودمان در پیش بگیریم؟

بیشتر بخوانید: چرا نمی توانیم به افکار و احساساتمان اعتماد کنیم؟

1- احترام و افتخار به خود

یوگا ما را تشویق می کند تا با توجه صرف به خودمان، نفس کشیدن مان، بازتاب تصویرمان در آینه و جریان افکارمان، برای تمرینات مان ارزش و احترام قایل بشویم. زمانی که ما به اطراف و کارهای دیگران توجه می کنیم، تمرکز و توجه مان نسبت به  خود را از دست می دهیم. توجه به درون خودمان، چه در تمرینات یوگا و چه در کسب و کار می تواند مشکل باشد. این توجه خصوصا برای کمپانی های جدید مشکل تر است؛ چرا که باید بر روی بازارهای رقابتی و دیگر کمپانی های صنعت خودشان تحقیق کنند و اطلاعات کاملی داشته باشند. این موضوع توجه زیادی را به سمت خارج از کمپانی تازه شکل گرفته می کشاند.

ما به طور ذاتی برای حل مشکلات مان، دیگران و راه حل هایشان را مورد توجه قرار می دهیم تا بتوانیم بهتر و متفاوت تر از آن ها برای حل مسایل تلاش کنیم. در ابتدا حتی ممکن است از روش ها، ایده ها و نظرات کارساز افراد دیگر برای حل مشکلات خودمان استفاده کنیم. تقلید و یا الهام گرفتن از دیگران در حل مشکلات اشتباه نیست. چرا که مطالعه ی رفتار دیگران در برابر مسایل مختلف، می تواند چیزهای زیادی را برای شروع کار به ما بیاموزد. اما در نهایت، رشد واقعی باید از درون اتفاق بیافتد. درون اندیشی و باطن بینی، حس ارزشمندی بیشتر و هدفمندی بیشتری را برای فرد صاحب برند و خودِ آن برند شکل داده شده، ایجاد می کند. برای اینکه برندتان را با توجه به ارزش های درونی خود و سازمان تان بسازید، این سه نکته را رعایت کنید:

  • ماموریت اصلی سازمان را مشخص کنید.
  • یک داستان شخصی برای برندتان داشته باشید.
  • روی نقاط قوت و توانایی های تخصصی تان تمرکز کنید.

بیشتر بخوانید: ورزش چگونه عزت نفس ما را بالا می‌برد؟

2- تمرکز بر آگاهی

در یوگا، توجه به جزییات تمرینات اهمیت زیادی دارد. چرا که این توجه شما را از کوچک ترین تغییرات آگاه می کند و کمک می کند که درست به موقع آن ها تغییر بدهیم. ممکن است موقع انجام تمرینات، فشار زیادی به عضلاتتان بیاورید و در نتیجه دچار نفس تنگه بشوید. بنابراین تشخیص این موضوع برای جلوگیری از صدمات آتی اهمیت دارد. این موضوع چه کمکی به برند سازی می کند؟

زمانی که کسب و کاری را آغاز می کنید، توجه به جزییات اهمیت زیادی دارد. با این کار می توانید بخش هایی از سازمان را که فشار زیادی بر آن ها وارد است تشخیص بدهید و از صدمات احتمالی جلوگیری کنید. این موضوع در طولانی مدت، کمک زیادی به رشد و پیشرفت کمپانی شما می کند. زمانی که کارهای غیر ضروری ای که در سازمان انجام می شوند و از هدف اصلی دور هستند را تشخیص می دهیم، باید به سرعت آن ها را تغییر داده و حل و فصل کنیم. این تغییرات باید زمانی رخ بدهند که انجام یک سری کارها در زمان حال، سودی برای شرکت و برند شما نداشته باشد. در واقع، همان زمانی که در حال انجام کارهایی بیهوده و زمان بر هستید.

برای توجه بیشتر به جزییات کارها در کمپانی:

  • اجازه ندهید فومو (ترس از دست دادن)، منجر به تصمیمات احساسی بشود.
  • اهداف تان را به طور مرتب برای رشد و پیشرفت، بررسی و ارزش گذاری کنید.
  • متوجه بشوید نقاط قوت و کارهای موثر برای پیشرفت برندتان کدام ها هستند و به آن بخش ها توجه بیشتری بکنید.

بیشتر بخوانید: بهترین راه مقابله با استرس و اضطراب چیست؟

3- اتصال به قدرت درون

توانایی اتصال به قدرت مرکزیِ درون وجود انسان، اساس تمرینات یوگا است. یک مرکز درون قدرتمند، باعث رشد ظرفیت های ذهنی و فیزیکی می شود. در هر کسب و کاری، نیروی انسانی آن کسب و کار و به طور کلی افراد، مرکز محسوب می شود. توجه بر تحکیم این روابط، منجر به قدرتمند تر کردن استراتژی های رشد می شود و عملکردی ضروری است که در کل به بهبود سازمان و برندتان منجر می شود. رشد و پیشرفتی که با حمایت افرادی که به رشد و موفقیت شما اهمیت می دهند می تواند صورت بگیرد، فراتر از حد تصور است.

این افراد می توانند هر شخصی، از کارکنان شرکت گرفته تا مشتریان، رسانه ها، حامیان و یا دیگر برند ها باشند. موفقیتی که یک برند در سایه ی جلب اعتماد و ارزش سازی می تواند به دست بیاورد، ریشه در روابط معنی داری دارد که با افراد و کمپانی های دیگر شکل می دهد.

برای ساختن روابط قوی تر

  • قبل از اینکه از دیگران درخواست لطف بکنید، برای کمک و حمایت از آن ها پیشقدم شوید.
  • برای کمک به افرادی که به کمکتان نیاز دارند همیشه آماده باشید.
  • در زمینه ی روابط شخصی و خارج از دنیای کار هم یک حمایتگر واقعی برای افراد باشید.
برچسب‌ها: , , , , ,
مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست