اعتماد به نفسمقالهوبلاگ

احساس تحقیر شدن از علائم یک رابطه ناسالم است

اشتراک گذاری این مطالب در:

آیا تا به حال دیگران باعث شده اند درباره خودتان فکر کنید که چقدر به درد نخور و دست و پا چلفتی هستید؟ یا احساس کرده اید که نادان فرض شده اید؟ یا مورد تمسخر و استهزاء دیگران قرار گرفته اید؟ تا به حال شده فردی به شعور و شخصیت شما توهین کند؟ شاید جواب ما به حداقل یکی از این سؤال ها، بله باشد.

در این صورت ما با موجی از احساسات منفی نسبت به خودمان روبرو می شویم که به آن احساس حقارت  یا احساس تحقیر شدن می گویند. در احساس حقارت فرد از خود بیزار می شود و به شدت از خود و اطرافیانش شرمنده می شود.

چنین احساسی ممکن است به طور مقطعی در فرد بروز پیدا کند؛ یا ممکن است در وجود او ریشه دوانیده و به یکی از ویژگی های شخصیتی او تبدیل شود. در این صورت فرد نیاز شدید به مراجعه به مشاور و روانشناس متخصص خواهد داشت و باید برای درمان خود اقدام کند. در ادامه با سایت موفقیت خودساخته همراه باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.

بیشتر بخوانید: عقده حقارت چست چه به روز ما می آورد؟- راه درمان

احساس تحقیر شدن در روابط عاطفی

در بسیاری از روابط اجتماعی ممکن است شرایطی پیش بیاد که به فرد احساس تحقیر شدن دست دهد. در محیط دانشگاه و مدرسه، در محل کار، در جمع دوستان و هم سالان و در بسیاری مواقع در کانون خانواده ممکن است دیگران ما را تحقیر کنند. در روابط مبتنی بر عاطفه و احساس تحقیر شدن بیشتر از شرایط دیگر فرد را با بحران روبرو می کند. احساس حقارت و تحقیر شدن به رابطه آسیب جدی وارد می کند. زیرا آنجا که پای احساس و عواطف باز باشد ما آمادگی بیشتری برای آسیب دیدن داریم.

در واقع تحقیر شدن در رابطه از نشانه های بسیار جدی نا سالم بودن آن رابطه است. در این صورت یکی از طرفین قربانی رفتار ناخوشایند فرد مقابل می شود. در بسیاری از موارد فرد تحقیر شده هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهد و با رفتارش باعث می شود طرف مقابلش با شدت بیشتری به برخوردهای تحقیر آمیزش ادامه دهد.

احساسات یک فرد تحقیر شده

فردی که تحقیر می شود در بسیاری مواقع با احساسات به شدت منفی نسبت به خودش روبرو می شود. اعتماد به نفسش را از دست می دهد و شدیدأ احساس گناه می کند. چنین فردی از خودش متنفر می شود و نجواهای درونی اش مدام در حال سرزنش کردن او هستند.

او به شدت از خودش عصبانی است در حالی که او یک قربانی است. قربانی رفتار نا درست دیگران. در پاره ایی موارد ممکن است این فرد دست به رفتارهای انتقام جویانه بزند، و حتی ممکن است دست به برخی رفتارهای بزهکارانه بزند تا احساس حقارت درونش را جبران کند. در برخی موارد هم فرد هر گونه خفت و خاری را می پذیرد تنها به شرطی که شریک عاطفی اش از او راضی باشد.

بیشتر بخوانید: افزایش اعتماد به نفس با بهترین توصیه ها

احساسات یک فرد تحقیر شده

هفت پیامد ناخوشایند تحقیر شدن در رابطه

قطعا رابطه ی ناسالمی که در آن یکی از طرفین به طور مداوم از سوی دیگری تحقیر می شود نتایج خوشایندی نخواهد داشت. تحقیر شدن در رابطه هم به پایه های آن رابطه و هم به شخصیت و توانایی های فرد تحقیر شده آسیب های جدی وارد می کند. در برخی موارد ممکن است این آسیب ها جبران ناپذیر باشند.

  1. ممکن است فرد تحقیر شده شریک عاطفی اش را ترک کند یا دست به خیانت بزند.
  2. مشاجره و دعواهای مکرر می تواند از پیامدهای تحقیر شدن در رابطه باشد.
  3. تحقیر کردن شریک عاطفی در محیط خانواده تاثیرات منفی بسیاری بر رشد و شخصیت فرزندان آن خانواده خواهد داشت.
  4. فردی که تحقیر می شود ممکن است به مرور زمان به بیماری های روحی و روانی مختلفی مانند افسردگی و وسواس دچار شود.
  5. فرد تحقیر شده در رابطه ی عاطفی اعتماد به نفسش را از دست می دهد و توانایی برقراری ارتباط با دیگران را نخواهد داشت.
  6. همچنین تحقیر شدن در رابطه عاطفی باعث می شود فرد در محیط کار توانایی نشان دادن مهارت هایش را نداشته باشد و عملکرد خوبی از خود نشان ندهد.
  7. روی آوردن به داروهای روان گردان و مواد مخدر می تواند از راههای فرار فرد تحقیر شده از چنین بحرانی در روابط عاطفی باشد.

بیشتر بخوانید: عقده حقارت را چگونه درمان کنیم؟‌ دست از حقیربودن برداریم

ما مقصر هستیم یا قربانی؟

همانطور که گفته شد فردی که تحقیر می شود با احساسات شدیدأ منفی نسبت به خودش روبرو می شود. اما باید به هوش و آگاه بود که ما به عنوان یک فرد تحقیر شده قربانی شخصیت سلطه طلب و رفتارهای ناشایست دیگران می شویم. بیشتر از آنکه ما مقصر باشیم شریک عاطفی ما که به حقارت ما می پردازد مقصر است. این بدان معنا نیست که ما دست روی دست بگذاریم.

در همان اولین برخورد حقارت آمیز به مقابله بپردازید و اجازه ی تکرار چنین رفتاری ندهید. اگر شما ویژگی های شخصیتی شریک عاطفی تان را به خوبی بشناسید بهتر می توانید عمل کنید. شما می توانید نیازهای شخصیتی او را به صورت های مختلفی غیر از تحقیر خودتان برآورده کنید و در سایه آرامش ناشی از داشتن رابطه ایی سالم از زندگی مشترکتان لذت ببرید.

یکی از دلایل داشتن حس حقارت، کمبود عزت نفس است. اگر فکر می‌کنید از کمبود عزت نفس رنج میبرید، خودساخته شرکت در دوره کیمیاگر را به شما پیشنهاد می‌دهد. برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام روی عکس زیر کلیک کنید

راه های افزایش عزت نفس را یاد بگیرید

مقالات پیشنهاد شده

ما عاشق خواندن نظرات شما هستیم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست